KP: Izuzev privođenja jedne osobe na razgovor, nije bilo drugih slučajeva koji su uticali na tok današnje manifestacije

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Osim privođenja jedne osobe na razgovor, tokom današnje Vidovdanske manifestacije, nisu prijavljeni drugi slučajevi koji su uticali na tok obeležavanja, saopštila je Kosovska policija.

635. godišnjica Kosovske bitke, jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika Vidovdan – obeležen je danas parastosom na Gazimestanu.

U prisustvu više stotina vernika iz raznih krajeva Kosova, Srbije, zemalja regiona i sa drugih kontinenata, parastos je služilo sveštenstvo SPC takođe ne samo sa Kosova.

Nakon opela na bini ispred spomenika na Gazimestanu isturene su srpske zastave, uz starocrkvene. Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne rodoljubive srpske pesme o Kosovu. Okupljeni su uzvikivali i „Kosovo – Srbija“, „Kosovo je srce Srbije“.

Kosovska policija bila je zadužena za održavanje reda. Ispred kompleksa vršili su kontrole i posetiocima davali pravila ponašanja. Oduzeli su najmanje jednu rusku zastavu, sa kojom je jedan od posetioca želeo da uđe u okrug kompleksa i nekoliko posetilaca zamolili da skinu majce zbog sadržine na njima.

Nakon cele manifestacije priveden je mladić srpske nacionalnosti, prema dosadašnjim informacijama – iz Babinog Mosta.

U međuvremenu, kako javlja Kim, on je i pušten, a priveden je, navodi dalje ovaj medij, prethodno zbog sumnje da je nosio transparent sa iscrtanom teritorijom Kosova u bojama zastave Srbije i natpisom ”Nema predaje”.

Policija bez detalja o privođenju

Na naš upit o detaljima hapšenja ovog mladića, policija nam je prosledila saopštenje toka manifestacije povodom Vidovdana za koju su imali poseban operativni plan.

„Kosovo je na vreme preduzelo planske i operativne mere za upravljanje situacijom bezbednost, održavanje javnog reda, orijentacija drumskog saobraćaja i upravljanje granicom. Policijski organi su predvideli neophodno planiranje, mere koordinacije, preventivno i operativno u svim policijskim upravama i rejonima, tako da demonstracije na lokacijama na kojima je planirano da se održe mirno i bez incidenata“.

Shodno tome i pozivajući se na, kako kažu, informacije policijskih jedinica angažovanih na terenu, nisu prijavljeni slučajevi koji su uticali na tok manifeastacije, izuzev odvođenja jedne osobe do policijske stanice na razgovor.

Iz policije dodaju da su se, po završetku aktivnosti u popodnevnim časovima, svi učesnici mirno razišli.

Mediji na albanskom i pojedinci o srpskom nacionalizmu

Za razliku od Kosovske policije koja je potvrdila da osim privođenja na razgovor jedne osobe, ostatak dana je protekao mirno, kosovski mediji i pojedinci na društvenim mrežama, su u prvi plan stavili „nacionalističko divljanje“, „provokacije“, „raspirivanje mržnje“, „etno-nacionalistički delirijum“, „fašističko uzvikivanje“, „isticanje simbola punih mržnje“.

Pre same manifestacije, glavna informacija u ovim medijima bila je rešenost Kosovske policije da neće dozvoliti provokacije i da pretresa posetioce.