Vučević, Petković i Dačić brane Vučića: Svečlja se plaši plakata sa njegovim likom pa bi da ga hapsi; Zavide mu zbog moralne čvrstine

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Postavljanje plakata širom Severa Kosova sa likom srpskog predsednika i porukom „Vrhovni komandante, čekamo te“, naišlo je na reakciju Prištine, a posledično i Beograda. Dželjalj Svečlja je zapretio srpskom predsedniku hapšenjem ukoliko uđe na Kosovo bez dozvole, dok su potom srpski zvaničnici stali u odbranu onoga ko, kako tvrde, „u srpskom narodu uživa istorijski visoku podršku“.

Novo jutro u severnom delu Kosovske Mitrovice osvanulo je uz nove plakate. Reč je o posteru sa likom Vučića ispred pripadnika Vojske Srbije, a na kojem stoji poruka „Vrhovni komandante, čekamo te“.

Plakate smo ovog jutra uočili na više lokacija širom severnog dela Kosovske Mitrovice. Kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, isti su oblepljeni i na pojedinim mestima u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kosovska policija je u međuvremenu pokrenula slučaj „izazivanje mržnje“ u vezi sa plakatima. Osim toga, službenici KP u Severnoj Mitrovici uklanjali su pojedine plakate.

Nova dešavanja na Severu Kosova nije propustio da prokomentariše kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

On je zapretio Vučiću zatvorom, ukoliko pokuša da dođe na Kosovo, a da prethodno ne uputi zahtev kosovskim institucijama.

Zavist, mržnja i strah

To što Svečlja komentariše predsednika Srbije, za srpskog premijera, Miloša Vučevića, je samo još jedan pokazatelj „ekstremno visokog stepena zavisti i mržnje koji dominiraju Kurtijevom politikom“.

„Zavisti jer u Prištini nemaju, niti će ikada imati, ni milioniti deo političkog kapaciteta, intelektualne snage i moralne čvrstine Aleksandra Vučića“, tvrdi ovaj zvaničnik.

„Mržnja dominira Kurtijevom politikom“, jer, kako kaže Vučević:

„Ne mogu, uprkos svoj podršci istomišljenika u delu srpske opozicije, da umanje istorijski visoku podršku koju u srpskom narodu uživa srpski predsednik“.

Osim Vučevića, Svečljine navode prokomentarisao je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Svečlji poručuje da „jedino što može, jeste da se kuraži po društvenim mrežama!“.

Procenjuje i da se ovaj prištinski zvaničnik „uplašio“ plakata sa likom Vučića.

„Prvo Kurti nije smeo za pregovarački sto sa Aleksandrom Vučićem, a sad se Svečlja uplašio čak i plakata sa likom Aleksandra Vučića koje je neko zalepio, pa preti da bi da ga hapsi!“, ocenjuje Petković.

„Stići će ga ruka pravde“

Osuda stiže i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

„Izjave predstavnika režima u Prištini protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića jesu poruka svim Srbima sa Kosova i Metohije. Nјihov je cilј da ih sve pohapse i proteraju, da etnički očiste Kosovo i Metohiju od Srba“, ocenjuje Ivica Dačić.

Za Svečlju kaže da je „osvedočeni separatista i pripadnik OVK“, te da može da očekuje da će ga „stići ruka pravde“.

„A sama činjenica da se preti čoveku sa kojim vode dijalog u Briselu, pokazuje da oni ne žele nikakav dogovor, već samo sukobe“, smatra Dačić.

Sa druge strane, kaže da međunarodna zajednica toleriše „ratne bubnjeve Prištine“ i „mirno gleda ove izlive mržnje i besa prema Vučiću, Srbiji i srpskom narodu“.