Hovenijer: Sjedinjene Države su bile i biće sa narodom Kosova

Džefri Hovenijer na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD-a (Foto: Ambasada SAD-a u Prištini)
Džefri Hovenijer na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD-a (Foto: Ambasada SAD-a u Prištini)

U Američkoj ambasadi u Prištini sinoć je uz vatromet proslavljen 248 Dan nezavisnosti SAD-a. “Sjedinjene Države su bile, jesu i biće sa narodom Kosova dok budete napredovali i ostvarivali ovu viziju suverene, demokratske i multietničke države”, rekao je američki ambasador Džefri Hovenijer.

Ambasador Džefri Hovenijer je kazao se pre 248 godina odigrao važan događaj u Filadelfiji u Pensilvaniji.

“Ponosan sam što je moja zemlja zasnovana na ideji da su „svi ljudi (engl. muškarci) (i iskoristiću ambasadorsku povlasticu da dodam „sve žene“) stvoreni jednaki, da ih je njihov Stvoritelj obdario određenim neotuđivim pravima, među kojima su život, sloboda i težnja za srećom”. Ovo za Amerikance nisu samo svete reči, nego takođe i žive ideje na osnovu kojih nastavljamo da delujemo. Iako nismo uvek ispunjavali svoje najviše ideale, kao što nisu ni naši očevi osnivači, nastavljamo da definišemo sebe i naše društvo kroz ove vodeće principe jednakosti, slobode, i vlade koja svoj autoritet i ovlašćenja crpi uz „saglasnost onih kojima se vlada“.

Kako je rekao, ideali izloženi u osnivačkim dokumentima nisu samo unapredili napredak u Sjedinjenim Državama, već su poslužili kao primer mnogim drugim zemljama, uključujući Kosovo.

Deo svog govora posvetio je pokojnom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, ali i dr Martinu Luteru Kingu, na čiji je citat podsetio i tokom sinoćnjeg prijema.

“„Uhvaćeni smo u neizbežnu mrežu uzajamnosti, vezani u jednu odeću sudbine. Šta god utiče na jednog direktno, utiče na sve indirektno.” Ova izjava dr Kinga iz 1963. godine je značajna danas kao i kada je napisana, uključujući i ovde na Zapadnom Balkanu gde različiti narodi moraju da pronađu načine da rade zajedno i imaju međususedske odnose”.

Kazao je da su Sjedinjene Države ponosne na svoju podršku narodu Kosova već četvrt veka, podsetivši na zalaganje bivšeg predsednika Bila Klintona, nekadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, ali i bivšeg senatora Roberta Dojla.

“Ispravno je i prikladno da svo troje ovde u Prištini imaju statue ili spomen-biste koje nas svakodnevno podsećaju na ono što su učinili za narod Kosova”.

Hovenijer je kazao da u skladu sa nasleđem Klintona, Olbrajt i Dojla, ali i posvećenosti predsednika Bajdena, potvrđuje da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju napore Kosova da ostvari svoju viziju.

“Danas odajemo priznanje mnogim godišnjicama: Slavimo 248 godina Sjedinjenih Država kao demokratske i slobodne države. Prošlog meseca obeležili smo 80 godina od „Dana D“. Za nekoliko nedelja bićemo domaćini samita u Vašingtonu povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a. Prošlog meseca, bila mi je čast da vam se pridružim u obeležavanju 25 godina od završetka NATO intervencije i novog početka za narod Kosova. Isto tako zajedno proslavljamo više od 16 godina od kada je Kosovo steklo svoju nezavisnost i divimo se neverovatnom napretku koji je narod Kosova ostvario u tom kratkom vremenskom periodu”, naglasio je Hovenijer čestitajući Dan nezavisnosti SAD-a.

Na prijemu održanom u dvorištu Ambasade SAD-a obratila se i predsednica Kosova Vjosa Osmani.