Kad mediji pokušaju da spoje nespojivo

Foto: Printscreen/Informer
Foto: Printscreen/Informer

Šiptari zbijaju redove posle terorističkog napada u Beogradu! Kurtijevac zapretio: Mi smo spremni… – Naslov je članka koji je ovog ponedeljka objavio portal Informer. Prosečan će čitalac odmah pomisliti da se radi o reakciji iz Prištine na, kako se sumnja, teroristički napad koji se ovog vikenda dogodio ispred izraelske ambasade u Beogradu i da to ima veze jedno sa drugim, ali…

Izjava Konjufce 

Informer u prvom delu teksta piše o izjavi predsednika kosovske skupštine, Gljauka Konjufce, i to onoj sa konferencije za medije sa slovenačkom zvaničnicom ovog ponedeljka.

On je tada komentarisao poslednje razgovore u Briselu na visoko političkom nivou koji su se odvijali prošle srede.

Zapravo, on je govorio o tri uslova koje je kosovski premijer na tim susretima – dao, kako bi dalje nastavio razgovore na ovom nivou.

Među njima je i onaj uslov – da Srbija izruči Milana Radoičića kosovskim vlastima, kao odgovornog za sukob u selu Banjska u septembru prošle godine.

U tom je kontekstu, sada i on, nakon više zvaničnika u Prištini, govorio o navodnim pripremama za mogući ponovni sličan napad za koji se, kako je on kazao, grupa trenira u centralnoj Srbiji.

Napad na žandarma u Beogradu

Sa druge strane, ispred izraelske ambasade u subotu je, kako je saopštio MUP, mladić srpske nacionalnosti koji je povezan sa vehabijskim pokretom – samostrelom pogodio u vrat žandarma, koji je radio na obezbeđenju ovog diplomatskog predstavništva.

Žandarm je uspeo da izvadi oružje i puca, a napadač je ubijen. Bezbednost u Srbiji podignuta je na najviši stepen, uveden je crveni nivo pretnje od terorizma, a isto važi i za Novi Pazar, gde je napadač živeo.

Veza između ova dva događaja?

Osim da je, kako je naveo Informer, kosovski zvaničnik Gljauk Konjufca svoju gore navedenu izjavu dao „dva dana posle terorističkog napada u Beogradu“ – u tekstu nije objašnjeno kakve veze ima izjava zvaničnika iz Prištine koja se odnosi na potpuno druge politički aktuelne teme, sa incidentom u Beogradu.

Štaviše, Konjufčine navode o mogućem napadu iz Srbije i pripremama grupe za to, Informer vidi kao „indirektnu najavu novog napada na Srbe na KiM i to uz iznošenje lažnih optužbi“.

„Naše institucije imaju tačnu informaciju da grupa vežba u Srbiji i da se sprema za napad na Kosovo. Uvek smo spremni za svaki napad iz Srbije i uz koordinaciju sa saveznicima – rekao je Konjufca, čime je indirektno, lažnim optužbama, najavio novi napad na Srbe na Kosovu i Metohiji!“, ovako piše Informer.

Osim izostanka jasne veze, ali i senzacionilistički odabranih termina poput „Šiptari, Kurtijevac“, posebno je problematična očigledna manipulacija u odabranom naslovu, koja na prvi pogled sugeriše na tu vezu, ali koja može izazvati konfuziju i zbunjenost kod čitalaca, a na kraju i pogrešno prosuđivanje.

Kontekstualno pravilno postavljene informacije, jedno su od ključnih pravila kada je reč o novinarskoj etici posebno kada se radi o izveštavanju o osetljivim temama, poput ovih.