Sekretar Kancelarije Prištine kritikuje Dačića nakon hapšenja za ratne zločine i „slavi“ OVK: „Zločine činile srpske snage“

Ilustracija

Današnje hapšenje lica osumnjičenog za zločine počinjene u maju 1999. godine u rejonu Košara, naišlo je na kritiku Kancelarije Prištine za vezu u Beogradu uz odbacivanje optužbi o zločinima OVK i svaljivanje krivice na srpske snage.

hapšenju F. K (1968) izvestio je srpski ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, navodeći da se tereti za ratni zločin nad zaroblјenicima, odnosno vojnicima Vojske Jugoslavije.

Bez iznošenja drugih detalja o uhapšenom, uključujući i gde je hapšenje izvršeno, saopštio je da je on priveden na saslušanje i dalje postupanje Tužilaštvu za ratne zločine.

U međuvremenu se oglasio Fatmir Hadžoli (Haxholli), za kojeg prištinski mediji navode da je sekretar Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu.

„Žalosno je što Srbija, zemlja sa najsvežijom istorijom ratnih zločina i genocida, ne zna kako da stane sa hapšenjima“, poručio je Hadžoli.

Prenoseći navode srpskog MUP-a, odnosno Ivice Dačića, Hadžoli je naveo da je F. K. uhapšen zbog dešavanja u maju 1999. „u slavnoj borbi OVK na Košarama“:

Tvrdi da su tamo srpske „vojne i paravojne snage doživele fijasko“, te da:

„Ako bi neko trebalo da bude gonjen za ratne zločine na Kosovu i Košarama, morao bi da bude pripadnik tih snaga“.

Dačiću poručuje da u srpskoj politici može da opstane na vlasti „sa ovakvim porukama“ i posle 30 godina, ali i da je, kaže, „Kosovo zauvek pobedilo u ratu i miru protiv Srbije“.

Potom je „odao počast“ OVK i pripadnicima ove formacije koji su se borili na Košarama.

„Slava OVK. Slava heroju Agimu Ramadaniju i svima koji su pali na Košarama. Slava svima koji su se borili protiv srpskih snaga na Košarama i na sva četiri kraja Kosova“, poručio je ovaj zvaničnik.

Zahtev Hadžiju

Novo hapšenje osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu usledilo je svega nekoliko dana nakon što je kosovska ministarka pravde, Aljbulena Hadžiju, zatražila od srpske ministarke pravde, Maje Popović, prebacivanje stanovnika Kosova koji su prethodno uhapšeni takođe uz optužbe za ratne zločine, a koji se nalaze u pritvoru u Srbiji.

Hadžiju je danas, govoreći o pismu koje je poslala, kazala da je skeptična u pogledu izručenja.

„Ne mogu da kažem da li ćemo imati odgovor ili ne, s obzirom na to da se kontinuirano odbija pravna saradnja i s obzirom na to da Srbija ne predaje Kosovu čak ni zločince koji su počinili ratne zločine na Kosovu, tj. srpske zločince koji su počinili ratne zločine na Kosovu tokom rata“, poručila je Hadžiju, pomenuvši ujedno da Kosovu nisu izručeni „teroristi“ u vezi sa slučajem Banjska.