Dačić: Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine počinjene u rejonu Košara 1999.

Ilustracija

Uhapšeno je lice osumnjičeno za zločine počinjene u maju 1999. godine, na Kosovu nad pripadnicima Vojske Jugoslavije, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Dačić navodi da su ovu osobu – F.K. (1968), uhapsili policijski službenici Službe za otkrivanje ratnih zločina.

On je uz krivičnu prijavu za izvršeno krivično delo Ratni zločin nad zaroblјenicima, priveden na saslušanje i dalјe postupanje Tužilaštvu za ratne zločine.

„Lice se sumnjiči za počinjene zločine u maju 1999. godine u rejonu sela Košare na Kosovu i Metohiji nad pripadnicima Vojske Jugoslavije,” precizirao je Dačić.

U saopštenju Ministarstva unutrašnji poslova Srbije nema drugih detalja o uhapšenom, uključujući i gde je hapšenje izvršeno.

Novo hapšenje osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu usledilo je svega nekoliko dana nakon što je kosovska ministarka pravde, Aljbulena Hadžiju, zatražila od srpske ministarke pravde, Maje Popović, prebacivanje stanovnika Kosova koji su prethodno uhapšeni takođe uz optužbe za ratne zločine, a koji se nalaze u pritvoru u Srbiji.

Hadžiju je danas, govoreći o pismu koje je poslala, kazala da je skeptična u pogled izručenja.

„Ne mogu da kažem da li ćemo imati odgovor ili ne, s obzirom na to da se kontinuirano odbija pravna saradnja i s obzirom na to da Srbija ne predaje Kosovu čak ni zločince koji su počinili ratne zločine na Kosovu, tj. srpske zločince koji su počinili ratne zločine na Kosovu tokom rata“, poručila je Hadžiju, pomenuvši ujedno da Kosovu nisu izručeni „teroristi“ u vezi sa slučajem Banjska.