Čak 2.075 zahteva za zamenu vozačke dozvole

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Više od 2,000 zahteva podneto je do sada širom Kosova za zamenu srpske vozačke dozvole na kosovsku, potvrđeno je iz Kosovske policije za KoSSev.

Velika većina zahteva predata je u opštinama na Severu Kosova – 1,739.

„U Leposaviću je podneto 526 zahteva, a 568 u Severnoj Mitrovici. 294 su podneta u Zubinom Potoku i 351 zahtev u Zvečanu“, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije.

Ostali zahtevi – 336, podneti su u drugim opštinama na Kosovu.

Ukupan broj podnetih zahteva je 2,075, a samo tokom danas je podneto 118.

Odluka

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je početkom maja meseca da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, za njih nelegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja. Ta mogućnost biće otvorena naredna tri meseca – sve do 9. avgusta. Po isteku ovog roka, kako je najavljeno, saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Kako se prijaviti za zamenu vozačke dozvole

Da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke kosovskog MUP-a).

Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Kada je reč o lekarskim uverenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu – takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i – original vozačka dozvola UNMIK ili RKS.

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana. Pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahteva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument.

Kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, kosovske institucije dokument fizički poništavaju.