Gervala za hrvatski medij o Vučiću kao pretnji miru, Petković: Spomenula ga 29 puta, čista opsesija

Donika Gervala i Petar Petković (Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)
Donika Gervala i Petar Petković (Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

Vučić je produžena Putinova ruka i ako Zapad nastavi da toleriše njegove postupke, izbiće sveopšti rat u regionu, poručila je, između ostalog, kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u intervjuu za hrvatski Večernji list.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, reagovao je na ovaj intervju, kazavši da je u pitanju sinhronizovana antisrpska kampanja i udruženi napadi iz Zagreba i Prištine s ciljem da se demonizuje predsednik Srbije.

Donika Gervala boravi u Hrvatskoj, gde je učestvovala na međunarodnoj konferenciji koja se održala u Dubrovniku.

Ona je tom prilikom dala intervju za hrvatski Večernji list, a centralna tema za ovaj nastup bio joj je – srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

On joj je glavni krivac što dijalog Beograda i Prištine stagnira, od njega preti opasnost za nove sukobe na Kosovu, on je Putinova „produžena ruka na Balkanu“, podseća je i na Miloševića…

A Priština – sve suprotno tome. Kosovo je „konstruktivna strana, demokratska“ ali i „najprozapadnija zemlja“, te Zapad i moli da reaguje, jer to, kritikuje, nije učinio posle Banjske i 24. septembra.

Ukoliko to ne uradi, kaže ova ministarka za hrvatski medij, a prenose portali, „doći će do novog sveopšteg rata i na Balkanu“.

Vućić pomenut čak 29 puta – „ogoljena mržnja i opsesija“

Ovaj intervju privukao je pažnju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića. Posebno mu je zapalo za oči ime i prezime srpskog predsednika, do te mere da je izbrojao da ga je pročitao – 29 puta.

„Ovaj politički pamflet u Večernjem listu, kao proizvod monologa istomišljenika, nije baziran ni na činjenicama ni na istini, već je ogledalo čiste i ogoljene mržnje i opsesije prema Aleksandru Vučiću. O tome svedoči i podatak da su ga na pune tri strane intervjua pomenuli čak 29 puta, što jasno pokazuje da je on najveća brana i trn u oku onima koji žele da vide slabu i poraženu Srbiju“. 

Ovime se dokazuje, kaže, da je na delu „sinhronizovana antisrpska kampanja i udruženi napadi iz Zagreba i Prištine na Vučiča, Srbiju i Srbe sa Kosova“, a sve u cilju:

„Destabilizacije situacije i izazivanja novih tenzija na prostoru Zapadnog Balkana“.

Nije ovaj intervju dala Gervala, sumnja, već ga je „diktirao“ sam kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Deo specijalnog medijsko-propagandnog rata je i najnoviji intervju koji je potpisala Donika Gervala Švarc, a zapravo diktirao sam Aljbin Kurti, za hrvatski Večernji list koji je dat sa jednim jedinim ciljem – da se demonizuju predsednik Aleksandar Vučić i srpski narod“.

Sve optužbe šalju, dodaje, upravo oni koji su odgovorni za sukobe koji su se događali poslednje dve decenije:

„Oni najodgovorniji za sve sukobe koji poslednje dve decenije bukte na ovim prostorima i koji su krivci za najveća stradanja i etnička čišćenja Srba od Drugog svetskog rata“.

Udaranje u ratne bubnjeve kako bi se prikrili tragovi katastrofalne politike

U Prištini kada ne mogu da govore o ekonomskim uspesima, nastavio je Petković, onda „udaraju u ratne bubnjeve“.

I ne samo to, to im je dobro pokriće za izbegavanje formiranja ZSO:

„Kada ne mogu da govore o ekonomskim uspesima, o projektima i novim radnim mestima jer su to misaone imenice, niti o miru i kompromisu jer su to zabranjeni pojmovi za njih, u Prištini udaraju u ratne bubnjeve i ponovo zveckaju oružjem ne bi li prikrili tragove svoje katastrofalne politike i izbegli formiranje Zajednice srpskih opština, koja je potpisana i dogovorena u dijalogu pre punih 11 godina“.

Šta će Beograd učiniti? Beograd će kaže, nastaviti da čuva mir, te zalaganje za kompromis i normalizaciju odnosa:

„A Priština nek nastavi da zapaljivom retorikom širi mržnju i netrpeljivost i priziva nove sukobe. Njihove reči govore o njima!“.