Rašić posetio dobitnike grantova koji su započeli ili unapredili posao

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić posetio je mala i srednja preduzeća na centralnom Kosovu koje je ovo ministarstvo finansijski podržalo pri otvaranju ili unapređenju.

Rašić je svoj obilazak započeo u Vulkanizerskoj radnji Vladimira Janićijevića u Lapljem Selu. U ovom preduzeću su, nakon pomoći ministarstva, zaposlena tri lica, dok su dva sa dugoročnim rešenjem, a vulkanizer je kazao da planira da ponovo proširi svoj bizniz.

„Uz pomoć ministra Nenada, dobio sam mašinu za skidanje i montažu guma i kao i kompresor od 300 litara. Mnogo mi je izašao u susret i hvala mu na tome. Mnogo mi je olakšao i zaposlio sam tri nova radnika“, kazao je vulkanizer.

Ovo su, kako je naveo Rašić, samo neki od 269 projekata realizovanih tokom prošle godine.

„Ja sam od Vlade (Janićijevića) tokom našeg prijateljskog razgovora čuo ono najbitnije i pitao sam ga ’da li može da se zaradi’, rekao je da može, ali mi je pokazao ruke i posledice tog fizičkog posla“, rekao i Rašić.

Pomoć štampariji

Nikola Danić je nakon dobijenih sredstava iz Ministarstva za zajednice i povratak otvorio fotokopirnicu u Gračanici. Osim fotokopiranja, u njegovoj radnji se mogu izraditi personalizovane šolje, majice po želji, ali se može kupiti i školski pribor.

„Konkurisao sam za fotokopirnicu, dobio sam dva fotokopirna aparata, mašinu za spiralno korišenje, mašinu za plastifikaciju, stolove, police koje služe za odlaganje materijala, kao i laptop“, kazao je Danić.

Rašić je naglasio da svaki preduzetnik, odnosno dobitnik prošlogodišnjeg granta može da aplicira naredne godine, kako bi unapredio svoj biznis.

„Mi ćemo pratiti njegov rad i ukoliko bude radio sa ovolikim žarom i intuzijazmom onda ćemo ohrabrivati sve mlade ljude da budu naši aplikanti“, naglasio je Rašić.

Nenad Rašić u poseti vulkanizerskoj radnji (Foto: Kim)

U Gračanici otvorena prva api komora

Api Komora u vlasništvu Marka Mladenovića je takođe osnovana uz pomoć Ministarstva za zajednice i povratak. Ova Api komora se nalazi u Gračanici, a u pitanju je inovativna tehnologija koja omogućava upotrebu prirodnih resursa iz pčelinjih košnica. Tokom boravka u api komori posetioci mogu da koriste lekovita svojstva pčelinjih proizvoda.

„Napravili smo jedan mali objekat – Api komora, koji se koristi za lečenje respiratornih problema, to je prirodno lečenje bez ikakvih dodataka i hemije. Koriste se samo inhalacije iz pčelinjih košnica“, objasnio je pčelar Marko Mladenović.

Ovu prirodnu terapiju mogu da koriste deca, odrasli i trudnice. Posetioci su uglavnom oni koji imaju problem sa astmom, alergijom, bronhitisom, glavoboljom, ali i stresom. Neophodno je terapiju koristiti od pet do 10 dana, pola sata dnevno kako bi rezultati bili vidljivi. Cena je 30 evra, 10 dana.

„Imamo slučaj da je čovek bio alergičan na polen i koristio je terapiju svakodnevno i nakon korišćenja api terapije, on je prestao da pije lekove“, dodao je Mladenović.

Rašić je naglasio da je oduševljenim realizacijom ovog projekta.

„Ova api komora se koristi i u komercijalne svrhe, odnosno svi građani koji imaju problema sa respiratornim kanalima da mogu da zakažu i dođu da koriste ovaj tretman“, dodao je on.

Za pokretanje i razvoj malih biznisa Ministarstvo za zajednice i povratak je pomoglo preduzetnike sa 8.000 evra.

Nenad Rašić u Api Komori (Foto: Kim)