Policija: Marko Rošić u bekstvu, raspisan nalog za hapšenje

Foto: KoSSev

Marko Rošić, jedan od četvorice osuđenih za umešanost u ubistvo srpskog političara sa Kosova, Olivera Ivanovića je u bekstvu i Kosovska policija traga za njim, potvrđeno je za KoSSev.

Rošić je na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10,000 evra za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića sredinom januara 2018. godine – osuđen na ovaj Vidovdan, 28. juna.

Istog dana kada je u Osnovnom sudu u Prištini osuđen, ali tek u poslepodnevnim satima, Kosovska policija dobila je obaveštenje, odnosno stigla im je odluka da se on dovede u pritvor.

„Presuda Marku Rošiću je bila ujutru 28. juna, to smo saznali najpre preko medija. Poslepodne, otprilike oko 15 časova, nama je stiglo obaveštenje ili sudska odluka Specijalnog odeljenja u Prištini da se on dovede u pritvor“, kaže za KoSSev zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani.

Istog se dana, kaže, policija uputila ka njegovoj kući i mestima gde se on može naći. Međutim:

„Nismo ga našli nigde i zvanično, što se tiče policije – za njim se traga“.

Nakon što su, dodaje, obavestili Tužilaštvo – da ga nisu pronašli, pre tačno nedelju dana izdat je i nalog za njegovo hapšenje.

„2. jula smo od suda dobili nalog za hapšenje ovog lica koje je u bekstvu“, objašnjava.

Eljšani potvrđuje da on nije registrovan ni na prelazima.

KoSSev je u međuvremenu pokušao da kontaktira Rošićevog pravnog branioca, Mahmuta Haljimija. Međutim, na broj na koji smo ovog advokata ranije kontaktirali – javio se njegov sin i preusmerio nas na novi broj, preko kog Haljimija do objavljivanja vesti nismo uspeli da dobijemo.

Inače, Marko Rošić je jedan od šestoro optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, i ujedno njemu je vidovdanskom presudom izrečena i najviša kazna u odnosu na ostale.

Njemu je optužnica na teret stavljala da je blisko sarađivao sa optuženima N.S., R.B., M.R., Z.V. i Ž.B., da je namerno i svesno pomagao u izvršenju krivičnog dela „teško ubistvo“, tako što je pratio Olivera Ivanovića pre ubistva.

Posle ubistva u džepu ubijenog Ivanovića, pronađen je komadić papira sa registarskom tablicom „KM-014 -Jeep FZ, crnog džipa Santa FE“, kojim je praćen i brat Olivera Ivanovića nakon ubistva – Miroslav Ivanović, o čemu je sam Ivanović svedočio u više navrata.

Uhapšen je 23. novembra 2023, zajedno sa ostatkom grupe, kojima se potom sudilo prema optužnici koja je tri puta menjana.

Pritvor u koje se nalazio još od 2018. godine zamenjen je za meru kućnog pritvora u junu 2022.

Potom je i mera kućnog pritvora ukinuta još u novembtu 2022, za jednom nedeljno javljanje Kosovskoj policiji.