Saslušanje direktora škola na severu zbog izbegavanja procesa glasanja

Biračko mesto u opštini Severna Mitrovica (Foto: Kim, arhiva)
Na predlog osnovnog tužilaštva u Severnoj Mitrovici počelo je saslušavanje 14 direktora osnovih i srednjih škola na severu Kosova zbog “izbegavanja procesa glasanja”, za šta je zaprećena kazna od jedne do dve godine zatvora.

Kako danas piše Politika, pozivajući se na svoja saznanja, na kućne adrese direktora 14 osnovih i srednjih škola stigao je poziv kosovskog tužilaštva, a u prostorijama Kosovske policije sever počelo je ispitivanje direktora s teritorije opštine Leposavić.

„Sve direktore je tužilaštvo okarakterisalo kao faktor koji nije dozvolio da se prošle godine na lokalnim kosovskim izborima na severu Kosmeta glasanje održi u školama koje funkcioniše u sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije“, rekao je izvor Politike.

Podsetimo, tokom organizovanja glasanja za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila direktori srpskih škola na severu Kosova nisu omogićili glasanje u tim prostorijama.

Institucije pravosuđa nedavno su počeleu rad na rešavanju „opstrukcije izbornog procesa“ od strane direktora koji nisu dozvolili korišćenje škola na severu Kosova kao biračkih centara.