Mladi u fokusu: Potreba za većim uključivanjem u društvene procese

U najnovijoj epizodi podkasta “Mladi u fokusu” na Radio Goraždevcu, gost je bila Jelena Bulatović, izvršni direktor organizacije “Centar manjinskih zajednica” iz Gračanice. Razgovarano je o izazovima i značaju učešća mladih u procesu donošenja odluka, kao i o radu same organizacije.

Jelena je istakla da mladi nisu dovoljno uključeni u donošenje odluka, pre svega zbog nedovoljne informisanosti i osećaja da njihov glas nije dovoljno bitan.

“Mladi često smatraju da njihovo učešće nije od značaja i boje se da izraze svoje kritičko mišljenje zbog straha od osude društva,” rekla je Jelena.

Pričajući o svom radu i motivaciji za osnivanje Centra, Jelena je istakla svoju dugogodišnju angažovanost u civilnom društvu.

“Od malena sam bila aktivna u društvenim aktivnostima. Sa 18-19 godina smo osnovali udruženje mladih pod nazivom “Centar za manjinske zajednice”, želeći da osnažimo mlade i prenesemo im znanja koja smo stekli“, kazala je Bulatović.

Centar za manjinske zajednice, iako broji samo četvoro stalno zaposlenih, ima značajan uticaj kroz angažovanje volontera iz srpske i romske zajednice, sa težnjom da uključe i mlade iz albanske zajednice, uprkos jezičkim barijerama. Njihove aktivnosti uključuju promociju kulture i edukaciju o materijalnom i nematerijalnom kulturnom nasleđu, čime ruše stereotipe i diskriminaciju.

Jelena je ukazala na probleme s kojima se suočavaju nevećinske zajednice, kao što su jezička prava.

“Romski jezik je u Opštini Gračanica u službenoj upotrebi, ali se ne poštuje dovoljno zbog nedostatka osoblja,” naglasila je ona.

Na pitanje o uticaju političkih dešavanja na odnose između srpske i albanske zajednice, Jelena je priznala da su poslednji događaji dodatno udaljili mlade iz ovih zajednica.

“Sve što smo radili na izgradnji mosta pomirenja često pada u vodu zbog političkih situacija. Ipak, nećemo prestati da radimo na tome jer verujemo da mladi mogu prevazići barijere ukoliko imaju priliku da se upoznaju“, zaključila je Jelena Bulatović izvršni direktor organizacije “Centar manjinskih zajednica” iz Gračanice.