PKS oštro kritikuje odluku Vlade o proglašavanju Dana genocida u Srebrenici

Predstavnici Partije kosovskih Srba (Foto: Fejsbuk/Partija kosovskih Srba)
Predstavnici Partije kosovskih Srba (Foto: Fejsbuk/Partija kosovskih Srba)

Partija kosovskih Srba poručuje da jućerašnja odluka Vlade Kosova da 11. jul proglasi Danom žrtava genocida u Srebrenici ima “neskriveni cilj”, a taj cilj je, kako navode, da se Srbi kriminalizuju.

“Odluka Vlade Kosova da 11. jul proglasi za dan obeležavanja nekakvog genocida je razumljiva i sasvim očekivana od jedne Vlade koja sistematski i kontinuirano sprovodi etničko čišćenje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Posebno sramnim i lucidnim smatramo volju gospodina Nenada Rašića da glasa za ovakvu odluku i time i javno sebe jasno ispiše iz reda srpskog naroda. Nenad Rašić u Vladi Kosova ne predstavlja Srbe, već isključivo sebe lično i pokret Samoopredeljenje, čiji će verovatno postati član s’obzirom da dosledno baštini i sledi politiku svog mentora Aljbina Kurtija”, kažu u Partiji kosovskih Srba.

Poručuju da sve odluke ove vlade imaju za cilj da se Srbi kriminalizuju, te da se to čini “podizanjem lažnih optužnica, hapšenjem nevinih ljudi i blokadom normalnog života proteraju sa Kosova i Metohije”.

Iako je u Ujedninjenim nacijama usvojena Rezolucija o Srebrenici, Partija kosovskih Srba poručuje da je ta rezolucija doživela debakl, jer je, kako navode, nije podržalo ni polovina država članica UN-a.

PKS istovremeno poziva Vladu Kosova da, kako ističu, najhitnije usvoji “Rezoluciju o genocidu nad Srbima sa Kosova i Metohije i da prekine etničko čišćenje i teror nad srpskim narodom”.