Skupština Kosova izglasala Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije, AGK: Veliki udar Vlade na slobodu medija

Foto: Ilustracija/KoSSev

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije koji, između ostalog, predviđa licenciranje onlajn medija, njihovo praćenje i kazne do 40,000 evra, izvestili su kosovski mediji.

Ovaj predlog zakona usvojen je u drugom čitanju sa 59 glasova za, nijednim protiv i dva uzdržana.

U glasanju nisu učestvovali poslanici opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova (LDK), Demokratske partije Kosova (PDK) i Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Oni su pre glasanja napustili sednicu, jer njihov zahtev za skidanje ovog zakona sa dnevnog reda nije podržala stranka na vlasti, Pokret Samoopredeljenje.

Oni ovaj Nacrt zakona smatraju štetnim, jer on rizikuje da naruši slobodu izražavanja i slobodu medija.

AGK: Veliki udar Vlade na slobodu medija

Istog je mišljenja i Udruženje novinara Kosova (AGK) koje je danas, nakon vesti da je Nacrt izglasan – ponovo burno reagovalo.

Zabrinjavajuće im je to što je Pokret Samoopredeljenje do te mere istrajalo u nameri da ovaj zakon izglasa, da su čak to danas učinili i sa minimalnim kvorumom i bez prisustva opozicije.

Takođe, posebno zabrinjavajuće je što aktuelna vlast, ističu iz AGK nije uzela u obzir primedbe koje su date kada je prvi put ovaj Nacrt dat na glasanje.

„Politička partija na vlasti nije uzela u obzir primedbe civilnog društva i medija, a ignorisala je izveštaj eksperta Saveta Evrope koji je konstatovao da većina zakona ne ispunjava evropske standarde, uključujući standarde Savet Evrope gde Kosovo ima za cilj članstvo. Današnje glasanje je jedan od najvećih udaraca koje su Vlada Kosova i Samoopredeljenje naneli slobodi medija na Kosovu, u nastojanju započetom od početka mandata da ih disciplinuje i kontroliše“, naveli su iz AGK.

Osim ozbiljne štete slobodi medija, AGK smatra da će i kosovska vlada dodati još jedan negativan efekat Kosovu kada je reč o njegovom rangiranju kada je reč o slobodi medija.

Pozvali su na upotrebu svih zakonskih i ustavnih odredbi kako bi se sprečilo stupanje na snagu ovog zakona.

Kusari: Mračan dan za slobodu izražavanja na Kosovu

Reagovala je i Fljutura Kusari, pravna savetnica Evropskog centra za slobodu štampe i medija, koja je izglasani Nacrt zakona nazvala „antievropskim“.

„Danas je mračan dan za demokratiju i slobodu izražavanja i medija na Kosovu“, napisala je Kusari na Fejsbuku.

Ni međunarodni predstavnici ne podržavaju: Nije potpuno u skladu sa EU standardima

Burno su nakon izglasavanja ovog Nacrta reagovali i međunarodni predstavnici na Kosovu, kao i organizacije. Oni ukazuju na to da aktuelna vlast nije primenila preporuke, savete međuanarodnih eksperata i stručnjaka, te da zakon uglavnom nije u skladu sa standardima EU. Očekuju reviziju.

Misija OEBS navela je da je zabrinuta zbog „određenih aspekata“ nakon današnjeg usvajanja Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije od strane kosovske skupštine.

Navode i to da su razni međunarodni eksperti davali detaljne preporuke o usklađivanju ovog zakona, međutim, da to danas nije bilo ispoljeno.

„Nezavisna komisija za medije (NKM) ima ključnu ulogu u regulacionom okviru medija na Kosovu. Njegova sposobnost da radi nezavisno i profesionalno bila je ključna za njegov kredibilitet i autoritet. Međunarodni eksperti za medijsko pravo stoga su, u ime Saveta Evrope, Evropske unije i OEBS-a, dali detaljne preporuke o usklađivanju zakona sa međunarodnim standardima. Nažalost, većina tih preporuka nije bila odražena u usvojenom zakonu“, naveli su iz ove međunarodne organizacije..

Ključne preporuke stručnjaka koje nisu uzete u obzir, navode, odnosile su se na zabrinutost zbog novih odredbi koje će, kako navode, „uticati na sastav, ulogu i odgovornosti NKM“:

„Kao i na procedure za izbor novih članova i mandate izabranih. Preporuke o ulozi i odgovornostima NKM tokom izbornih kampanja takođe su bile zanemarene“.

Proširenje nadležnosti NKM na društvene mreže, zajedno sa odsustvom jasnih kriterijuma za blokiranje štetnog sadržaja, istakli su, izaziva zabrinutost zbog proporcionalnosti i ima potencijalne implikacije na slobodu izražavanja.

„Pokušani su određeni napori da se revidiraju određeni članci kako bi se postigla pravna jasnoća i uveli proceduralni mehanizmi, ali zakon i dalje nedostaje efektivni mehanizmi samoregulacije“.

Iako, kako navode iz OEBS-a, pozdravljaju uvođenje regulacija koje se tiču „vlasništva i koncentracije medija,“, s druge strane napominju da nedostaje „nedostaju proceduralna čvrstoća“.

„Međunarodni eksperti su ponudili svoje komentare i preporuke u nastojanju da osiguraju da ovo novo zakonodavstvo ne samo da odražava međunarodne standarde i najbolje prakse, već i da bude prikladno, ojača Nezavisnu komisiju za medije i očuva nezavisnost ovog tela“.

Ističu i to da je važno da usvojeni zakon bude predmet „sveobuhvatne revizije“, tokom kojih bi se, kako navode, tražila mišljenja kako kosovskih tako i međunarodnih eksperata.

I odlazeći šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog ukazao je na to da se u Zakon nisu u potpunosti uvrstile preporuke EU i drugih međunarodnih organizacija.

Sunjogovu objavu je potom podelio nemački ambasador na Kosovu, Jern Rode, koji je takođe negativno prokomentarisao danas usvojeni zakon.

Štaviše, Rode je poručio da „ukoliko Kosovo želi da postane članica EU – mora da donosi zakone u skladu sa EU standardima“.

„Svaka propuštena prilika je previše. Kosovari žele da budu EU porodice, i ako Vlada Kosova želi da ubrza svoj put ka EU, svaki novi zakon treba da bude u potpunosti u skladu sa EU standardima. EU, SE i OEBS su dali svoje mišljenje o zakonima, ali su bili ignorisani….“, naglasio je nemački ambasador.