Specijalizovana veća u Hagu potvrdila – uskoro presuda Pjeteru Šalji

Foto: FoNet/AP

Pretresni panel koji postupa u predmetu protiv Pjetera Šalje, bivšeg komandanta „OVK“ poznatijeg kao „komandant Vuk“, zakazao je izricanje presude za 16. jul.

Iz Specijalizovanih veća najavili su da će sednica biti javna i da će moći da se prati na vebsajtu suda na albanskom, engleskom i srpskom, uz odlaganje od 10 minuta, ili iz galerije za posetioce u zgradi suda.

Šalja se tereti da je, zajedno sa više drugih pripadnika OVK, ali i policajaca i stražara, u periodu od 17. maja do 5. juna 1999. učestvovao u proizvoljnom lišavanju slobode, surovom postupanju, mučenju, a u jednom slučaju i u ubijanju zatvorenika u fabrici metala u Kukešu, na severu Albanije.

Prema optužnici, žrtve tih krivičnih dela bile su pod sumnjom da kolaboriraju sa Srbijom ili da ne podržavaju OVK, i kako navode iz suda, nisu aktivno učestvovale u neprijateljstvima.

U postupku protiv Šalje je učestvovalo osam žrtava preko pravnog zastupnika.

U optužnici se navodi da su zatvorenici u fabrici metala redovno zlostavljani, kako fizički – premlaćivanjem raznim predmetima, tako i psihički – pretnjama smrću, ponižavanjem, maltretiranjem, saslušavanjem i prisilnim ili iznuđenim izjavama i priznanjima.

U optužnici se dalje tvrdi da je Pjeter Šalja značajno doprineo krivičnim delima za koja se tereti tako što je u njima neposredno učestvovao, kao i tako što nije preduzeo odgovarajuće mere kako bi obezbedio humano postupanje sa zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, te tako što je na neki drugi način pomagao u vršenju krivičnih dela za koja se tereti.

Tok postupka

Optužnica proti Šalje potvrđena je još 12. juna 2020. godine. On je uhapšen 16. marta 2021. gospodin u Belgiji, a 15. aprila je doveden u pritvorni objekat Specijalizovanih veća.

Tokom faze prethodnog postupka obelodanjeni su dokazi, donete su odluke o preliminarnim podnescima i za osam lica odobren je status žrtve koja učestvuje u postupku.

Suđenje je počelo 21. februara 2023. s uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca, zastupnika žrtava i odbrane. Tužilaštvo je izvođenje dokaza završilo 6. jula 2023.

Zastupnik žrtava je svoje dokaze izneo 21. avgusta 2023.

Odbrana je s izvođenjem dokaza počela 20. septembra 2023. Dana 15. januara 2024. branilac Pjetera Šalje zvanično je obavestio veće da je završio s izvođenjem dokaza u ovom predmetu.

Dokazni postupak je okončan 9. februara 2024, a učesnici u postupku su završna izlaganja održali od 15. do 17. aprila 2024. Tužilaštvo je izvelo deset svedoka, zastupnik žrtava dva, a odbrana deset.