Dijalog Beograda i Prištine: Berlinski restart

Berlin, Nemačka (Foto: CH Claudio Schwarz)

Iako su mišljena o nastavku dijaloga podeljena, poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i specijalnom izaslaniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, može dovesti do “pomaka dijaloga sa mrtve tačke”, smatraju sagovornici RTV Kim.

Za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića poziv nemačkog kancelara Vučiću i Kurtiju da posete Berlin je, s obzirom na trenutna dešavanja u svetu, neočekivan ali logičan.

„On (Šolc) na neki način samo nastavlja ono što je radila njegova prethodnica Angela Merkel. Može se reći da je ona bila nezvanični tutor organizacije većeg dela ovog dijaloga i da je upražnjavala slične sastanke i seanse u okviru Berlinskog procesa. Ovim pozivom je novi nemački kancelar samo hteo da stavi do znanja da je sad on taj koji preuzima kormilo i, na neki način, brigu o tom dijalogu i procesu pregovaranja između Beogrda i Prištine“, rekao je Vukadinović.

Profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiju se slaže da će odlazak Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija i Miroslava Lajčaka kod Olafa Šolca pokrenuti dijalog.

“Kancelar Nemačke vodi Evropsku Uniju, a to je ujedno i ključna zemlja EU, zajedno sa Francuskom. Ukoliko nema dijaloga u tom sazivu, onda EU ne predstavlja ništa kao posrednik između Kosova i Srbije u ovim pregovorima, nema nikakvog ugleda na Balkanu i od toga (dijaloga) nema ništa”, naveo je Spahiju.

Vukadinović ipak ne očekuje spektakularne rezultate od susreta u Berlinu.

„Ideja je da se, sa jedne strane, novi kancelar predstavi u toj svojoj ulozi kao posrednik i organizator dijaloga. Sa druge strane, da se taj dijalog pokrene sa mrtve tačke, dakle načelno i formalno pokretanje dijaloga posle jednogodišnje pauze. Misim da je to najviše do čega će se doći, ali da se neće otići dalje od toga“, zaključio je.

U slučaju da se dijalog ipak ne pokrene nakon najavljenog sastanka u Berlinu, treba očekivati reakciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kaže Spahiju.

“Verujem da će ovo pokrenuti dijalog, zbog pritiska koji je (već) vršen od strane američkih predstavnika koji su bili na Kosovu, podsekretarke (Karen Donfrid), kao i senatora, koji su takođe bili i u Beogradu. Nadam se da će se pokrenuti, jer prestanak dijaloga nije u interesu ni jedne strane”, zaključio je on.

Đorđe Vukadinović sumnja u kapacitete i ambicije berlinskih sagovornika.

„Mislim da i sama Nemačka, ali i Beograd i Priština nemaju mnogo više kapaciteta i ambicije da sada, u ovom trenutku, idu u tom pravcu, osim ponovnog otvaranja i pokretanja dijaloga iz pregovaračkog procesa“, zaključio je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se u sredu, 4. maja u Berlinu predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.