Stjepan Mesić proglašen počasnim građaninom Prizrena

(Foto: Radio Astra)

Na vanrednoj sednici opštinske skupštine Prizren uz prisustvo 37 od 41 odbornika bivšem predsedniku predsedništva SFR Jugoslavije ali i Republike Hrvatske dodjeljena je titula počasnog građanina

Tokom sednice se obratio gradonačelnik Šaćir Totaj i izjavio da je ova inicijativa da Stjepan Mesić bude izabran za počasnog građanina Prizrena potekla od predsednika odborničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje u lokalnoj Skupštini Karanfil Hadžilarija, odnosno opozicije ali da će je podržati imajući u vidu doprinos za nezavisnost Kosova predloženog imena Stjepana Mesića.

Stjepan “Stipe” Mesić, hrvatski je političar posljednji predsednik Predsedništva Savezne Federativne Republike Jugoslavije (1991.), premijer Republike Hrvatske (maj-avgust 1990.) nakon prvih višestranačkih izbora, predsednik Hrvatskog sabora (1992.–1994.). te predsednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010.

Nakon toga su se obratili predstavnici svih odborničkih grupa počevši od NISMA-e gdje je izneta tehnička zamerke odbornika ovog lokalnog političkog subjekta Šukri Ćunija. Pokreta Samoopredjeljenja, PDK-a, KDTP, AAK, Zajedno za Prizren i odbornika bez grupe Sead Arifija iz DSB-a (Demokratske stranke Bošnjaka) članice Koalicije Vakat.