Kličko: Nisam dao takav komentar, tražite audio ili video dokaz

(Foto: Profimedia)

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, oglasio se danas, nakon što su se pojavili medijski navodi o tome da je rekao da će Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije „kao što su Albanci oslobođeni od Srbije“. Kličko je kazao da nije dao takav komentar.

„Prijatelji, pojedini strani internet mediji, uključujući ruske, počeli su da šire moj navodni ‘citat’ i vezi sa Srbijom i Albanijom. Nisam dao takav komentar. I pre nego što prenesu takvu vrstu informacije i bilo šta citiraju, novinari bi trebalo da zatraže audio ili video dokaz takve ekskluzive“, naveo je Kličko na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Podsetimo, švajcarski portal na albanskom jeziku „Le Canton27ch“ prethodno je objavio, a potom i mediji širom sveta, da je Kličko u razgovoru sa njihovim novinarom, govoreći o Albancima kazao: „Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije“, te ujedno – „kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije“.

Sinoć su povodom ovih navoda reagovali ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, kao i Stranka slobode i pravde (SSP) i osudili ih.

Danas se ujedno oglasila ukrajinska ambasada u Beogradu navodeći da Kličko nema ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine po pitanjima spoljne politike.

Ujedno su naznačili da ne mogu da potvrde autentičnost njegovih citata, ali i naveli da, kao i svaki građanin Ukrajine i Kličko ima pravo na slobodu misli i govora, i na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja.

Neposredno pre današnjeg oglašavanja Klička, njegova PR menadžerka rekla je za N1 da će se uskoro oglasiti o, kako je napisala – pod znacima navoda – „izjavi“ Klička koju je objavio švajcarski portal.