Predstavljeno istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”

Predstavljanje istraživanja o predstojećem popisu (Foto: Aktiv)

U Centru građanske energije u Svernom delu Mitrovice predstavljen je izveštaj o istraživanju pod nazivom “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

Ovo istraživanje su realizovale nevladine organizacije Aktiv i Centar za prava manjinskih zajednica u okviru inicijative “Open”, koju podržava Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Izveštaj je predstavio glavni istraživač Igor Marković a glavne nalaze su komentarilasli programski direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Aleksandar Rapajić (ACDC) i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Na početku je bilo reči o prethodnom popisu iz 2012. godine.

“Rezultati prethodnog popisa su bili losi kada je u pitanju srpska zajednica. Na taj način vlast je mpogla da manipuliše, da se uskrate radna mesta koja se određuju prema broju zajednice u nekoj opštini. Na tom popisu je ispalo da je Bosnjacka zajednica najveca manjinska zajednica jer su se popisali više od Srba. Na žalost praksa je pokazala da nisu od toga imali benefita”, rekao je Aleksandar Rapajić, programski direkror ACDC.

Kada je u pitanju popis koji nam predstoji učesnici na predstavljanju ovog izveštaja su se složili da on neće doneti nikakva poboljšanja.

“Predstojeći popis neće doneti ništa spektakularno. Već sada prema ovom istraživanju imamo 48% onih koji kažu da će se sigurno popisati a veliki je broj onih koji još uvek nemaju stav. Jasno se vidi da će n ate ljude uticati preporuka Beograda. To znači da ćemo ponovo imati podeljenost unutar zajednice po ovom pitanju što je lose”, rekao je Darko Dimitrijević, glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca.

Aleksandar Rapajić je ukazao na problem predviđenih visokih kazni za one koji ne učestvuju na popisu I naglasio da je uticaj Beograda značajan.

“Ako dodje preporuka učešce će biti znacajno. U suprotnom imaćemo identičan problem kao na prethodnom popisu. Na predstojećem imamo i drakonske kazne. Mislim da će one biti sprovedene i kreću se izmedju 500-5000 evra. To će biti za mnoge ljude veliki problem ukoliko odluče da ne učestvuju”, smatra Rapajić.

On je naglasio da je jedino što je ovoga puta pozitivno, kada je u pitanju popis, to što će jedino  predstavnici manjinskih zajednica moći da budu uključeni kao popisivači.