Prištinskim zvaničnicima i dalje nije jasno zbog čega E.Nostra smatra da su V.Dečani ugroženi

Manastir Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

Izveštaj organizacije Evropa Nostra, u kom se navodi da je manastir Visoki Dečani ugrožen, izazvao je brojne reakcije kosovskih institucija.

S tim u vezi, reagovao je i gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj (Bashkim).

Ramosaj je rekao da je ocena Evropa Nostre neutemeljena i da, prema njegovim rečima, ne odgovara realnosti.

„Uvereno kažemo da se Evropa Nostra nikada nije pozivala na zvanične izveštaje relevantnih bezbednosnih mehanizama, uključujući i izveštaje KFOR-a koji je direktno odgovoran u ovoj oblasti, a koji su predstavljeni delegaciji Evropa Nostre tokom sastanka u opštini Dečani“, kazao je on.

Smatra da je ova organizacija trebalo kompetentnije i profesionalnije da se pozabavi aspektom pravne sigurnosti.

„Trebalo je da se pozovu na međunarodne organizacije čiji je mandat praćenje sprovođenja zakonitosti, to su OEBS, EU, ali i na relevantna dokumenta koje opština Dečani poseduje“, naveo je Ramosaj u reakciji.

On je dodao da je ogorčen činjenicom da organizacija poput Evropa Nostre, ne zasnivajući se na činjenicama, proglašava manastir Visoki Dečani kao jedan od sedam ugroženih kulturnih spomenika.

„Sa najvećom odgovornošću tvrdimo da su ciljevi kosovskih institucija i građana opštine Dečani miroljubivi, ciljevi ekonomskog razvoja i usaglašenog suživota, poštujući, štiteći i priznavajući vrednosti svih, a posebno dotičnog manastira“, poručio je gradonačelnik opštine Dečani.