Meštani sela Novake proslavili seosku slavu

(Foto: Radio Goraždevac)

Na praznik svetih Vrača Kozme i Damjana, meštani sela Novake koje se nalazi nedaleko od Prizrena proslavljaju svoju seosku slavu.

Na dan kada se ljudi iz svih krajeva Srbije sjate u čudotvorni manastir svetih Vrača u Zočištu kod Orahovca, selo Novake čuva svoju tradiciju i okuplja svoje raseljene ljude, kako bi zajedno proslavili svoju seosku slavu.

U crkvi svetih Kozme i Damjana koja se nalazi iznad sela, liturgiju je služio paroh Prizrenski o. Jovan Radić uz prisustvo meštana sela koji tu žive u veoma malom broju ali se i oni koji su se odselili uvek rado vraćaju, pogotovo na današnji dan.

U besedi je o. Jovan kazao kako je važno da se sabiramo u ovome hramu koji je rušen i spaljen ali opet obnovljen, i govorio je o isceliteljskoj moći svetih vrača.

-Sabrali smo se da se pričestimo i pomolimo Bogu, upravo u hramu koji je njima posvećen. Bili su čudotvorci za vreme života a sada su čudotvorci i nakon predstavljenja, sveti besrebrenici i lekari Kozma i Damjan. Nema bolesti koju oni ne mogu da iscele blagodaću Božjom. Jako mi je drago da smo se i danas okupili u ovolikom broju na ovome svetom mestu. I ako je selo bilo spaljeno, ono je ponovo obnovljeno. I ovaj hram je bio srušen, spaljen, ali kao što znamo i samog Hrista su razapeli, a nakon tog najtužnijeg dana dolazi vaskrsenje. Zato se i dalje u ovome hramu okupljamo da proslavimo Boga, svetu Bogomajku kao i svete besrebrenike i čudotvorce Kozmu i Damjana.

Za ovu godinu domaćin je bio Branislav Stolić sa porodicom, dok se za sledeću godinu javio Saša Stanojević, kome je ovogodišnji kolačar predao dužnost da dogodine on bude domaćin slave.

Nakon liturgije organizovano je posluženje, kao i tradicionalna licitacija u kojoj simbolično učestvuju svi prisutni.