15.1 C
Pec
4. okt 2023

Počinju pristupni pregovori Albanije i Severne Makedonije sa EU

Predsednica Evropske komisiej, Ursula fon der Lajen kaže da današnje otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom Skopljem predstavlja istorijski dan i uspeh za narode te dve zemlje.

Lajen je pred početak međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom u Briselu, poručila da će Evropska komisija nastaviti da radi sa obe zemlje i pomogne ima na putu ka članstvu u EU.

„Pokazli ste posvećenost našim vrednostima, demonstrirali otrpornost i zadržali veru u pristupni proces. Ojačali ste vladavinu prava, borili se protiv korupcije, imate slobodne medije, imate dinamično civilno društvo, uradili ste bezbrojne reforme i modernizovali ekonomije. Sve to ste uradili ne samo zato što su ove reforme bile neophodne na vašem putu ka EU, već, prvenstveno, zato što su dobre za vaše države i već isporučuju bolji kvalitet života za vaše narode“, izjavila je Lajen.

Predsednica EK je najavila da će odmah nakon današnjih međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, početi proces tzv skrininga, koji će omogućiti Skoplju i Tirani da se upozanju sa pravima i obavezama članstva u EU.

Ona je navela da će se u narednom periodu Albanija priključiti EU Mehanizmu civiline zaštite, a Skoplje potpisati sporazum sa Evropskom agencijom Frontek, uz obećanje da će ugovor biti preveden „na makedonski jezik“ koji je stavilia u istu ravan sa prestala 24 evropska jezika.

„Napredak u pregovorima značiće i napredak u dobrobiti kroz više investicija, bolju trgovinu, bolju saradnju u ključnim oblastima, maksimalizovanje korišćenja EU fondova. To je ono na šta su vaši građani čekali, za šta su radili i što zaslužuju“, zaključila je Lajen.

Ona se lično zahvalila premijerima Severene Makeodnije i Albanije, Dimitru Kovačevskom i Ediju Rami, na pokazanom „vođstvu, viziji i starteškom strpljenju“, kao i na tome što su u svetlu rata u Ukrajini pokazali svoju privrženost vrednostima EU kao pravi prijatelji i partneri.

Česka će podržavati članstvo Zapadnog Balkana u EU

Češki premijer Petr Fila, u ime češkog predsedavanja Savetom EU, čestitao je Albaniji i Severnoj Makeodniji „prekretnicu“ u vidu otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

„Svi ćemo biti jači uz vaš jasan evropski izbor koji je više puta bio na testu. Suočeni sa ruskom agresijom mi vrlo cenimo vašu potpunu usklađenost sa EU zajedničkom spooljnom i bezbednosnom politikom“, poručio je Fiala.

Pred početak međuvaldinih konfrencija Severne Makedonije i Albaije sa EU u Briselu, koje označavaju i otvaranje pristupnih pregovora ove dve zemlje, češki primjer je proučio da je je Evropi danas više nego ikada potrebno da bude ujedinjena i nagalsio da će Češka uvek podržavati buduće članstvo Zapadnog Balkna u EU.

„Česka i cela Centralna Evropa zanju dobro važnost evrointeracija za našu demokratiju, bezbednost i ekonomski razvoj. Budućost u EU je u vašem dometu i želim vam najbrži mogući puta ka našoj EU porodici“, zaključio je Fiala.

Rama: Hvala evropskim liderima zbog početka pregovora sa EU

Premijer Edi Rama, uoči početka Prve međuvladine konferencije Albanija-EU, zahvalio se danas albanskom narodu na strpljenju na dugom putu pokretanja evropskih integracija i onima koji su, kako je rekao, pomogli zemlji na putu ka Uniji.

Tokom obraćanja na zajedničkoj konferenciji u Briselu, on je izrazio zahvalnost svim zemljama koje su podržale evropski put Albanije, a posebno je istakao značaj bivše nemačke kancelarke Angele Mekel kojoj je uputio i čestitke pošto danas proslavlja rođendan, prenosi Albanijan dejli njuz.

„Želim da se zahvalim pre svega predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, koja je znala da se bori za nas i za sve države članice. Želim da se zahvalim još jednoj nemačkoj dami bez koje nas ne bi bilo, Angeli Merkel, kojoj čestitam rođendan“, naglasio je Rama.

On je izraze zahvalnosti zbog početka pristupnih pregovora uputio i českom premijeru Petru Fijali, „koji je prešao put od Praga do Brisela da bih bio prisutan ovde“, kao i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji je svojim naporima omogućio da ovaj proces otpočne.

Rama je još rekao da je Albanija ojačala tokom tri veoma komplikovane godine u kojima su odbijanja iz Evropskog saveta s jedne strane i zemljotres, pandemija i ukrajinski rat s druge strane, stvorili zaista tešku situaciju.

On naglasio da je Tirana svesna da je pred zemljom dug put i da ova međuvladina konferencija svakako nije „početak kraja“ ali da je svako „kraj početka“ pristupnog procesa u Uniju, i u izgradnji „evropske i jake Albanije i jakog i demokratski otvorenog Zapadnog Balkana“.

NAJNOVIJE

Više