Završen “Grafest”, uručene nagrade najboljima

Grafest (Foto: Gračanica Onlajn)

Prvu nagradu na ovogodišnjem “Grafestu” osvojio je Nemanja Joksimović za dokumentarni film o masakru u Starom Grackom, a drugu Radmila Miljković i Sonja Ristić za serijal Kosovske niti. Urednica portala Gračanica Onlajn i novinarka Juronjuz Srbija Anđelka Ćup osvojila je treću nagradu na Grafestu za reportažu „Svaki grob je jedna mala crkva“. Specijalna nagrada dodeljena je Dejanu Simićeviću za serijal „I mi imamo pravo na život“. 

Prvu nagradu osvojio je Nemanja Joksimović sa dokumentarnim filmom o masakru u Starom Grackom. U Nemanjino ime, nagradu je primila njegova koleginica, novinarka Aleksandra Jovanović.

„Sa Nemanjom radim više od 10 godina. Sigurna sam da će ova nagrada za njegov prvenac biti podstrek za dalji rad“, rekla je Jovanović.

Drugu nagradu sa serijalom Kosovske niti osvojile su Radmila Miljković i Sonja Ristić u ime produkcije „Litera“.

„Kosovske niti je serijal namenjen deci i mladima i kulturno obrazovnog je karaktera. Čine ga četiri epizode, tri su bile na Grafestu, i zahvaljujem žiriju što je uvideo i prepoznao važnost kojom se uopšte bavi serijal, a to je očuvanje kulturnog nasleđa nacionalnog identiteta kulture i tradicije naroda koji živi na Kosovu i Metohiji“, istakla je Miljković.

Specijalna nagrada dodeljena je reditelju i autoru Dejanu Simićeviću za dokumentarni video serijal  „I mi imamo pravo na život“ u kojoj je prikazana svakodnevnica porodica dece sa smetnjama u razvoju.

„Hvala na nagradi, trudiću se i dalje da radim tako dobre stvari. Bilo mi je zadovoljstvo učestvovati na Grafestu“, kaže Simićević.

Urednica Gračanice Onlajn je u svom obraćanju navela da je tema koju je radila teška i zahvalila se profesorki Mitri Reljić koja je bila sagovornik njene reportaže.

„Da nije bilo njene hrabrosti i njene rečitosti, ni ja, ni ekipa koja je radila zajedno sa mnom, ne bismo mogli da uradimo to. Ona je uspela da nam pokaže da je, kako sam naslov glasi, svako groblje jedna mala crkva. I ja bih ovom prilikom, možda vam ovo izgleda malo bizerno, ali mislim da nije, pozvala, da profesorka Mitra Reljić na kraju kaže, nemojmo da čekamo da neko drugi, malo i parafraziram, radi umesto nas. Groblja su nam u lošem stanju, ali mnogo toga zavisi od nas samih. Pa možemo i sami da oplevimo oko grobova svojih i predaka i mladih i svih onih koji su nestali od „Oluje“ pa završivši sa kolonom koja je išla odavde 1999. i 2004. godine. Hoću da pozovem mlade da se još više aktiviraju. Mi ovde imamo zaista dobre autore u to sam sigurna, znam da mnogi nisu konkurisali, a mnogo dobrih stvari sam videla. Hvala mojim kolegama sa Gračanice Onlajn, a naravno hvala najviše i mojoj kući Juronjuz Srbija uz čiju pomoć sam ovo i uradila“, izjavila je Anđelka Ćup.

U revijalnom delu programa prikazan je film Put u nepoznato“ reditelja Nenada Jurišića koji govori o vojnoj akciji „Oluja“ kada je proterano 220.000 Srba iz Krajine, a skoro 2.000 je ubijeno. U koloni koja je tada izmučena ratom krenula za Srbiju, bilo je na hiljade maloletnika, nateranih da preko noći odrastu. „Put u nepoznato“ je dokumentarni film o njima, zapis koji ostaje kako se stradanje srpskog naroda ne bi nikada zaboravilo.

Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST pod sloganom „Posle“ trajao je tri dana, a organizovao ga je Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.