UNS i DNKiM: Međunarodna policija da pronađe napadače na novinare Kallxo-a

Udruženje novinara Srbije (Foto: UNS), arhiva

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje napad na službeni automobil u kom se nalazila novinarska ekipa prištinskog portala Kallxo koja je izveštavala o raspoređivanju Kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Do incidenta je, prema navodima ovog portala, došlo jutros od strane maskiranih osoba na raskrsnici u blizini Tehničke škole u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Iz Kallxo-a preciziraju da su u tom trenutku u automobilu bile dve osobe – producent Valjdet Saljihu i novinar Škodran Dakaj. Na njih su, kako je navedeno na njihovom portalu, bačeni i tvrdi predmeti. Iz ovog medija dodaju da su dvojica novinara uspela da pobegnu i da nisu povređeni.

UNS i DNKiM traže od međunarodne policije da ispita sve okolnosti ovog slučaja i da je neophodno da se medijskim radnicima na Kosovu osigura bezbedno radno okruženje.

UNS i DNKiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da do građana stižu tačne informacije i da je osnovni uslov za to da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad.