Petronić: Situacija ozbiljna i može dovesti do oružanog sukoba

Veroljub Petronić (Foto: Kim)

„Kurti je ovoga puta preterao, previše je zatezao pa je došlo do kulminacije. Sada više nisu bitne ni tablice, ni izlazak Srba iz institucija, ništa nije bitno. Sledeći korak koji on bude napravio dovodi nas do oružanog konflikta. Odlika je na njemu šta će i kako da uradi“, rekao je za Kim istraživač u oblasti bezbednosti iz NVO Humani centar Veroljub Petronić povodom situacije na severu Kosova.

Petronić smatra da je trenutna situacija u ovom delu Kosova vrlo ozbiljna i da može dovesti i do oružanog sukoba.

„Od 1999. godine, pored Martovskog pogroma ovo je najozbiljnija situacija u kojoj može doći do žestokih oružanih konflikata i do krvoprolića, što može da izazove destabilizaciju ne samo severa Kosova nego čak celog regiona Balkana, da se krene u neki novi balkanski sukob koji bi imao nesagledive posledice“.

Petronić kaže da su Kfor i Euleks izvršili pritisak na Kurtija da ne pošalje specijalne jedinice koje bi razbile barikade koje su postavljene iz revolta.

„Barikade su podignute sa ciljem da se spreči kosovska policija da se prebaci uhapšeni Pantić na južnu stranu ili u Prištinu. Međutim, oni to mogu da urade i helikopterom Kfora ili nekim drugim putem da ga prebace“.

Kaže da mobilizacija Vojske Srbije i približavanje administrativnoj liniji sa jedne strane neke ohrabruje, a sa druge strane plaši. Međutim, ocenjuje da ne postoje osnove da Kfor obezbedi prisustvo srpskih bezbednosnih snaga na severu Kosova.

„Veoma je dugačka ta procedura da bi se to desilo sada u ovom kratkom roku. U slučaju da dođe do napada na Srbe i Kfor ne izvrši svoju ulogu onda pada i Rezolicija 1244 i Kumanovski sporazum i onda predsednik Vučić može da donese odluku o upotrebi Vojske Srbije sa ciljem zaštite srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“.

Građani Severne Mitrovice različito gledaju na trenutnu bezbednosnu situaciju i barikade.
„Kako se čovek oseća? Sigurno ne lagodno, uznemireno. Da li smo bezbedni? Pa svakako nismo. Ako vi sretnete policajca sa dugim puškama, naoružani na svakoj raskrsnici, da li je to sloboda, bezbednost i perspektivnost naroda na toj teritoriji. Neka sloboda i perspektivnost sigurno nije. Barikade su zadnje u načinu ostvarivanja prava koja su vam uskraćena na jednom prostoru gde vlast nije od vašeg naroda. Onda mi moramo na način na koji možemo da pokažemo naše neslaganje, naše nezadovoljstvo i neprihvatanje te vlasti“, kaže Stevica Jović.

„Ja sam prognana iz Vučitrna i jedino što me zanima je kuća, posao, da mogu normalno da živim. Nemam posla, ostala sam bez svega. Što se tiče barikada to me ne zanima. Neka sada brane oni svoje kuće, ja sam svoju izgubila“, rekla nam je prolaznica.

Situacija u Severnoj Mitrovici je mirna. Međutim, većina lokala, a pre svega ugostiteljskih objekata, danas ne radi. Škole su takođe zatvorene.