Krizni štab izrazio sumnju: Kurti spreman da organizuje napad na KFOR i EULEX i optuži Srbe

(Foto: Radio Kontakt Plus)

“Krizni štab u ime srpskog naroda poziva KFOR i EULEX da povećaju budnost. Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe”. “Srbi ne napadaju ni KFOR, ni EULEX, šta više mi u njima vidimo zaštitu od represije Kurtijevog režima i njegovih specijalaca” – saopšteno je večeras iz Kriznog štaba na severu Kosova. 

Krizni štab oglasio se zbog, kako su naveli, “serije dezinformacija koje Priština plasira kao deo hibridnog rata protiv srpskog naroda”, te uz poruke da Srbi ne napadaju pomenute međunarodne misije.

“Aljbin Kurti plasira laži o napadima na KFOR sa ciljem da uvuče u sukob Srbe sa KFOR-om, koji je jedina legalna oružana formacija u skladu sa rezolucijom 1244” – navode.

Podsećaju da su politički predstavnici i članovi Kriznog štaba više puta javno pozivali građane na saradnju sa KFOR-om i EULEX-om.

“Jer su te međunarodne organizacije prisutne u skladu sa međunarodnim sporazumima koji su potpisani i koje mi poštujemo” – navode.

“Odbijanje KFOR-a i EULEX-a da se stave u službu diktatorskog antisrpskog režima Aljbina Kurtija je razlog zašto Kurti nastoji da lažima izmisli napade na ove organizacije” – ocenjuju.

Krizni štab oglasio se posle sinoćne pucnjave u Zubinom Potoku za koju ostaje nejasno ko su počinioci. Kosovska policija je potvrdila da nije učestvovala ni u kakvoj razmeni vatre, kao i da nije napadnuta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je sinoć da nije napadnuta patrola KFOR-a, kako su to prvobitno izvestili kosovski mediji, da bi KFOR danas potvrdio da su nepoznata lica pucala sinoć u blizini patrole, da povređenih i materijalne štete nije bilo, te da se radi na utvrđivanju svih činjenica.

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je održao sastanak Saveta za bezbednost, nakon čega je poručeno:

“Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana Republike, državnih institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije EULEX i patrolnih jedinica KFOR-a”.