4.7 C
Pec
4. feb 2023

Grejna sezona u opštini Peć problem za građane

Stanovnici opštine Peć zimu provode u toplim domovima, ali ih je grejanje ove sezone koštalno znatno više nego ranije. Zbog opterećenog budžeta i skuplje cene ogreva, stanovnici kažu da će morati da se odreknu nekih potrepština koje su ranije kupovali.

Analitičar i privrednik Egzon Kastrati iz Peći kaže da u ovoj opštini mali broj građana ima centralno grejanje. Veći deo stanovništva koristi alternative metode za grejanje kao što su drvo i ugalj.

“Veliki broj gradova nema centralno grejanje odnosno gradsko grejanje. Oni koji imaju ne obuhvata najveći deo građana, ona obuhvata 7-8% sistema grejanja u gradovima koji imaju grejanje. Dok drugi deo koriste alternativne sisteme za grejanje. S obzirom da nemamo druge opcije pozivamo građane da korišćenje sirovina bude što više racionalno. Građani su imali subvencije od strane vlade. U velikom slučaju koriste se drva i ugalj. Praktično znamo da ugalj zagađuje okolinu. Ali veliki deo građana je u obavezi da koristi ili drvo ili ugalj zbog situacije. Isto se dešava i u slučaju peleta ali zbog podizanja njegove cene imamo manju korist njega. Njegova cena varira od 200 do 500 evra jedna tona, dok se cena drva kreće negde oko 67 evra”, kazao je Kastrati za Radio Peja.

Egzon je u intervjuu objasnio poskupljenje svih, a posebno artikala koji građanima služe za grejanje i probleme sa kojima se običan čovek susreće.

“Kada govorimo o povećanju cena na tržištu, ako referišemo sve imamo oko 20% poskupljenja svih artikala. Kada su u pitanju cene sirovina, tada imamo poskupljenje 48%. Kada referišemo sa prošlom godinom poskupljenje je 38%. Ovo će biti velika poteškoća za porodične budžete zato što su cene za sredstva koja manje troše struju skuplja za 300-400 ili 500 evra. Građani će biti u obavezi da uklone neke svoje troškove i usmere ih na troškove grejanja. To je obavezno i potrebno zbog niskih temperatura. 400-500 evra su cene za osiguravanje sirovina za grejanje. To je veliki problem. Ako se nastavi sa ovim trendom poskupljenja biće teško za osiguravanje alternativnih sredstava za grejanje i to će pogoršati socijalni status društva”, smatra Kastrati.

Egzon Kastrati dodaje da opština Peć, direktorat za socijalne slučajeve i međunarodne organizacije pomažu socijalno ugroženim porodicama u vidu ćebadi, drva za ogrev i prehrambenim proizvodima.

Direktorat za socijalne slučajeve i direktorat za socijalno stanje se bave slučajevima poput deljenje ćebadi i raznih drugih stvari za oblačenje u saradnji sa međunarodnim organizacijama. Opština Peć se posebno bavi time. Ona će osigurati drva porodicama kojima je to potrebno. To će odraditi u saradnji sa međunarodnim organizacijama. To neće biti u osiguravanju samo sirovinama za grejanje već i prehrambenim proizvodima, hrani i ostalo. Ove dve stvari će biti najteže za realizaciju”, rekao je Kastrati.

Većina stanovnika Goraždevca u prošlosti je sekla svoje šume, ali je višedecenijskom eksploatacijom šuma spremnih za seču sve manje, pa su građani primorani da kupuju sredstva za ogrev. U ovom mestu smatraju da su drva najjeftiniji način za grejanje tokom zime.

“Mi se grejemo na drva. Da bi prošli zimu godišnje nam za to treba 800 evra. Zato što je struja skupa to je za mene sada najjeftiniji način za grejanje. Moraću da se odreknem drugih troškova”, rekao je za Radio Goraždevac Žarko Krstović.

“Pretežno se grejemo na drva. Već dugi niz godina koristimo samo drva. Godišnje nam za to treba oko 500 evra. Mislim da je to najjeftiniji i najprikladniji način za grejanje”, smatra Miroslav Kolašinac.

Cene ogreva su znatno veće ove godine u odnosu na prethodne, dok su zarade građana uglavnom ostale na isto nivou kao i socijalna davanja, što mnogima koji kupuju ogrev napravilo problem u kućnom budžetu.

NAJNOVIJE

Više