Princ Filip Karađorđević: Dok Srbima na Kosovu i Metohiji ne bude bolje, ni Srbiji neće biti bolje

(Foto: Princ Filip Karađorđević/Tviter)

„Dok Srbima na Kosovu i Metohiji ne bude bolje, ni Srbiji neće biti bolje“, poručio je princ Filip Karađorđević, koji je sa suprugom, princezom Danicom, obeležio Vidovdan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, gde se pričestio i lomio slavski kolač.

Oni su danas prisustvovali liturgiji u kripti ovog Hrama.

Za njega je Vidovdan „praznik jedinstva i sabornosti srpskoga naroda“.

„Vidovdan je praznik jedinstva i sabornosti srpskoga naroda, dan kada je naš narod doživeo svoje veliko stradanje i raspeće. To stradanje i to raspeće traje do dana današnjeg. Dok Srbima na Kosovu i Metohiji ne bude bolje, ni Srbiji neće biti bolje“, poručio je princ Filip.

Princ Filip se tom prilikom pričestio i obavio obred okretanja i lomljenja slavskog kolača.

Vidovdan je praznik koji za „prinčevski par“ Karađorđević, nosi značajnu simboliku. Kako navode, upravo na današnji dan, pre tri godine, princ Filip se sa suprugom Danicom, i sinom Stefanom preselio u Srbiju iz Londona, i od tada žive u Beogradu.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska ove godine odlučila je da promeni lokaciju zbog, kako navode, veoma teške situacije na Kosovu i Metohiji.

Danas je Vidovdan. Posle više godina, po prvi put, ovog Vidovdana izostaje parastos na Gazimestanu. Parastosom kosovskim junacima, 634. godišnjica Kosovske bitke, umesto na Gazimestanu, obeležena je u manastiru Gračanica.

Eparhija raško-prizrenska ove godine odlučila je da promeni lokaciju zbog, kako navode, veoma teške situacije na Kosovu i Metohiji.