Fićović: Osećam se kao i da ljudi na Severu sada žive u enklavi, počeli smo da sagorevamo

Maja Fićović (Foto: KoSSev)

Gde smo danas, šta nam se dogodilo, gde smo bili 1999, a možda još važnije, gde ćemo biti 2030. Između svih ovih godina oko nas – kriza, neizvesnost, strah, ali i najlepše mesto za život. O tome kako izgleda život Srba na Kosovu, u podkastu KoSSev portala govorila je urednica Radija Kosovska Mitrovica, Maja Fićović.  

Sagovornica KoSSev-a poručuje da smo konstantno u vanrednom stanju, te da se ide iz krize u krizu.

„Dogodio nam se umor, gubitak nade, čekanje, vraćanje nade, a pre svega neizvesnost – kada se mi probudimo i ne znamo šta nas danas čeka, šta nas čeka za pet minuta, a to traje i traje. Takav jedan kontinuitet uzima danak, svi smo polako počeli da sagorevamo“, kazala je Fićović.

Ukazuje na prazne ulice i utihnuo grad – Kosovsku Mitrovicu, te „tihu jezu“ koja podseća na „neke teške godine u prošlosti“.

U jeku krize na Severu, Fićović poručuje da se bezbednije osećala u posleratnom periodu, uprkos tome što su tada bili ozbiljniji sukobi.

Naglašava da retorika iz Prištine i Beograda ne doprinosi smirivanju tenzija.

Čini mi se da sam se i ja umorila. Ljudski je, ne možemo da pumpamo lažni optimizam.

Naglašava da nije pesimista, već da je realna:

„Neizvesnost se pretvara u brigu, a ona izaziva različite emocije koje bi psiholozi tumačili kao poremećaje… Napetost nas je sve stigla i polako krenula da nas gasi“, dodala je.