Promocija knjige mr. Rada Bulajića održana juče u Orahovcu

Promocija knjige Rada Bulajića u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Juče je u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu održano predstavljanje knjige magistra Rada Bulajića Sveti kralj Milutin (1282-1321) i manastir Gračanica.

Dobrodošlicu okupljenim meštanima Orahovca i Velike Hoče, autoru knjige i gostima, poželeo je paroh orahovački otac Milan Stanojević, a sa biografijom Rada Bulajića okupljene je upoznala profesorica srpskog jezika književnosti iz Orahovca Olivera Radić.

„Rade Bulajić je diplomirani teolog, diplomiran istoričar, master istorije i teologije. Master studije je završio na filozofskom fakultetu u Novom Sadu, master rad je odbranio 2014-te godine na temu „Kralj Milutin (1282-1321) i manastir Gračanica“. To je pretočeno u knjigu koju mi danas ovde predstavljamo“, rekla je na otvaranju promocije Olivera Radić.

O knjizi su govorili istoričar Aleksandr Gudžić iz Doma kulture Gračanica i Dario Miletić, veroučitelj iz Doboja.

Aleksandar Gudžić je napravio osvrt na život i delo Sv Kralja Milutina, a Dario Miletić je govorio o freskopisu manastira Gračanice istakavši da se kao deo freskopisa na nadvratniku đakonikona ispisana ćirilicom nalazi i Povelja Sv. Kralja Milutina.

„Knjiga je metodološki dobro koncipirana, podeljena na četiri poglavlja. Pisana je jednostavnim i čitkim stilom pisanja i omogućuje brzo i nezamarajuće čitanje. U prvom poglavlju zabavio se temom zadužbinarstva i samom pojmu zadužbinarstva“, kazao je Gudžić.

Mr Rade Bulajić se obratio okupljenima zahvalivši se na gostoprimstvu ocu Milanu kod kojeg je dolazio još pre desetak godina izrazivši veliku radost što predstavlja svoju knjigu ljudima Orahovca i Velike Hoče.

„Ova knjiga koja se nalazi pred vama izdata je od strane instituta za srpsku kulturu u Nikšiću. Izdata je uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog gospodina Teodosija kome se ovom prilikom zahvaljujem, kao i mitropolita crnogorso-primorskog i arhiepiskopa cetinjskog, gospodina Joanikija”, rekao je na početku promocije svoje knjige magistar Rade Bulajić.

Promocija knjige Rada Bulajića u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Organizator promocije knjige u Orahovcu je Crkvena opština orahovac, a promociju je podržao Dom kulture.