U Osojanu otvoreno odeljenje PU ”Maja”- Banje

(Foto: TV Most)

U selu Osojane, u opština Istok, danas je otvareno izdvojeno odeljenje PU ”Maja”- Banje, opština Srbica.

Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju otvaranju je prisustvovao Marinko Bajčeta.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde, što mogu da vas pozdravim ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja uvek nastoji da obezbedi najbolje moguće uslove za naše najmlađe, da im obezbedimo planski, bezbedan podsticajan prostor za igru, u kojem će se odvijati vaspitno obrazovni proces”, rekao je za TV Most Bajčeta.

On je istakao da prisutnoj deci želi srećan polazak u vrtić, a starijima srećan polazak u školu.

“Poželeo bih im da dobro uče, možda je među ovim devojčicama i dečacima neki novi Tesla, Pupin, Ivo Andrić ili Njegoš, vojvoda Putnik ili Mišić, Nadežda Petrović ili Isidora Sekulić”, naveo je Bajčeta.

“Kancelarija će i ubuduće nastojati u svim sredinama na Kosovu i Metohiji da obezbedi uslove za njihovo odrastanje i vaspitno-obrazovni proces. Posebno ćemo to raditi u enklavama, jer su one najugroženije. Potrebno je da se održi žar, a iz žara jednog dana može da bukne plamen”, zaključio je on.

“Za mene, kao direktora, velika je privilegija da radim na ovako važnom projektu sa svojim saradnicima, a u isto vreme i sa institucijama. U trenutku kada smo dobili zeleno svetlo od Kancelarije za KiM i naše države, Republike Srbije, imali smo dosta poslovnik zadataka da rešimo, kako bi se ovo obdanište otvorilo nakon 12-13 godina, koliko objekat postoji. Velikim brojem intervencija sa svih strana, posebno našeg Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preko školske uprave, preko naših saradnika iz Privremenog organa opštine Srbica i opštine Istok, a i uz pomoć velikog broja dobrotvora uspeli smo da otvorimo ovo obdanište”, izjavio je za TV Most Nebojša Elezović, direktor PU.

“Značaj ove ustanove će biti veliki, jer je jedina u ovom delu Metohije. Značiće mnogo deci, pre svega zbog vaspitno-obrazovnog plana rada , ali i zbog njihove socijalizacije i izgradnje njihovih temelja”, dodao je on.

Elezović je istakao da posebnu zahvalnost duguju donatorima, organizaciji “Kosovsko Pomoravlje” i humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”.

“Otvaranje predškolske ustanove za Osojane znači mnogo, a koliko znači za decu, vidi se po njihovim osmesima na licima. Sada imamo oko dvadesetak dece, ali se nadamo da će iz godine u godinu njihov broj biti veći, jer je u Osojanu veliki broj mladih parova”, rekla je za TV Most Anđela Vukmirić, vaspitačica.

Predškolska ustanova “Maja” je kapaciteta do 40 dece, kvadrature 300 metara kvadratnih. U ovu predškolsku ustanovu je upisano dvadesetak mališana.

Ustanovu su osveštali sveštenici SPC.

Selo Osojane je najveća srpska povratnička sredina na KiM. Ovo naselje udaljeno je 17 kilometara od Istoka, gradića koji se nalazi podno planine Mokre Gore i pripada Pećkom okrugu. U Osojanu danas živi oko 350 povratnika. Formirane su nove porodice. Danas je u Osojanu više desetina mališana.

Pre rata je u Osojanu živelo oko 2.000 Srba.

U Osojanu je obnovljena škola, crkva i otvorena pošta. Povratnici su podigli i spomenik stradalim sunarodnicima.