Tužilac: Uskoro optužnica za masakr u Dubravi

Zatvor Dubrava (Foto: Gazeta Ekspres)

Tužilac Specijalnog tužilaštva Iljir Morina najavio je da će protiv osumnjičenih za, kako navodi, masakr u Dubravi uskoro biti podignuta optužnica.

On je rekao da su istrage završene.

U decembru prošle godina Kosovska je uhapsila G.M. osumnjičenog za ratne zločine počinjene u zatvoru Dubrava. Tužilašvo ga tereti “za učešće u masakru počinjenog 1999. godine, kada su srpske bezbednosne snage ubile između 90 i 130 zatvorenika”.

“Uhapsili smo osumnjičenog za masakr u Dubravi, istraga je u toku već duže vreme. Istrage u ovom slučaju smo već završili i u fazi smo procene dokaza za mogućnost da u roku od nedelja, ako ne i meseci, podignemo optužnicu u ovom slučaju“, rekao je Morina za RTK.

Prema njegovim rečima, drugi slučaj je slučaj Staradrane, gde je ubijeno 16 civila.

„I u tom slučaju istrage su završene, obrađujemo dosije sa mogućnošću podizanja optužnice u roku od nekoliko nedelja“, dodao je on.

Ali politički problemi, poput saradnje sa Srbijom, glavni su faktor koji ometa istragu ovih slučajeva, naglasio je on.

„Nažalost, imamo samo prvu opciju – prikupljanje dokaza na teritoriji Kosova. Nedostaje saradnja sa Srbijom, što je, nažalost, velika prepreka u našem radu. Svi optuženi su begunci i pretpostavljamo, a za neke čak znamo da žive u Republici Srbiji“, podvukao je Morina.

Specijalni tužilac je rekao da je povećanjem broja istražitelja omogućeno prikupljanje činjenica i da se više radi na rasvjetljavanju i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina.