Boje, misli i osećanja

Izložba radova sa likovne radionice mališana iz romske zajednice ispred Opštine Gračanica (Foto: Kim)

U ateljeu samoukog slikara Bajrama Mehmetija u Lepini u toku je likovna radionica za decu iz romske zajednice u okviru manifestacije „Dani Gračanice 2023. – Kulturno zabavno leto“. Mališani su, uz druženje, imali priliku da iskažu kreativnost i upoznaju se sa tehnikama crtanja, pravilnim korišćenjem i mešanjem boja.

Bajram Mehmeti i njegova sestra Ferije su tokom radionice pokušali da približe značaj kreativnog izražavanja okupljenoj deci. Kimeta Tairi, jedna od dvadesetak okupljenih mališana, rado nam je prenela svoje utiske.

„U radionici je slikao svako po svojoj želji, svoje misli i osećanja. Učili smo da razlikujemo boje, kako držati četkicu i još mnogo lepih stvari tokom crtanja“, rekla je ona.

„Mladi su pokrenuli lepu inicijativu da kroz likovnu radionicu pokažu svet koji vide, kroz crteže. Sve ovo je da decu sklonimo sa društvenih mreža, da ih zbližimo i da pronađemo talenat. Zanimljivo je da je Bajram rekao da među decom ima talenata“, kazao je savetnik predsednice Opštine Gračanica Gazmen Salijević.

„Osim uobičajnih aktivnosti, želeli smo da uključimo i decu iz romske zajednice, da na taj način pokažemo da brinemo o svim zajednicama koje su na teritoriji opštine Gračanica i da želimo ih uključimo i u kulturna dešavanja. Ovo je bila njihova ideja da zajedno sa njihovim poznatim slikarom iz Lepine rade na tu temu“, naveo je direktor nevladine organizacije Komunikacija za razvoj društva (CSD) Ivan Nikolić.

Ispred Opštine Gračanica izloženi su samo neki od radova. Sledeća izložba, kojom će i obeležiti i kraj ove likovne radionice, biće održana krajem meseca.

Izložba za kraj će biti organizovana na nekom drugom mestu zato što želimo da, osim samog sela Gračanice, na neki način oživimo i ostala mesta, da se svi događaji ne organizuju samo u ovde, već i u okolnim selima. Kako i sami meštani kažu, nemaju dovoljno sadržaja“, zaključio je Nikolić.

Likovna radionica i izložba slika su deo programa „Dani Gračanice 2023. – Kulturno zabavno leto“ koji sprovodi CSD u saradnji sa još 11 nevladinih organizacija i udruženja pod pokroviteljstvom Opštine Gračanica.