PAK: Vlasnicima lokala u Mitrovici dat rok da se registruju, nije nam cilj kažnjavanje

(Foto: KoSSev)

Inspektori Poreske administracije Kosova koji su danas obilazili lokale u severnom delu Kosovske Mitrovice, pozivali su vlasnike neregistrovanih biznisa u kosovskom sistemu da se prijave u narednih sedam dana, uz mogućnost produžetka roka, potvrdio je za KoSSev regionalni direktor PAK-a. Kaže da će se sa proverama lokala nastaviti u narednim danima, a potom i u drugim opštinama na Severu Kosova. Tvrdi da im nije cilj da kažnjavaju vlasnike, već da se oni sami registruju i plaćaju porez. Ipak, najavljuje posledice ukoliko do toga ne dođe.

Inspektori Poreske administracije Kosova (PAK) počeli su još prošle nedelje da obilaze privredne subjekte u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Krenuli su od multietničkog naselja Bošnjačka mahala, gde su vršili kontrole, odnosno provere – da li su ovi privredni subjekti registrovani u kosovskom sistemu. Kosovska policija im je pružala asistenciju.

Regionalni direktor Poreske administracije Kosova, Besim Haljilji (Halili), potvrdio je za KoSSev da PAK vrši aktivnosti s ciljem evidentiranja registrovanih biznisa, odnosno pozivanja onih koji nisu prijavljeni da to učine.

„U Bošnjačkoj mahali bilo je skoro 50 (biznisa) registrovano i ove nedelje su se neki registrovali i čekamo da se svi registruju“, navodilji Haljilji.

Inspektori su danas obilazili i lokale na mitrovičkom šetalištu.

Službenici PAK-a su obaveštavali vlasnike da su u obavezi da se registruju u narednih sedam dana, ali i da postoji mogućnosti produženja roka.

„Oni koji nisu registrovani imaju rok nedelju dana da se registruju kao biznisi, a ukoliko budu tražili, možemo da za još nekoliko dana produžimo rok, ukoliko imaju probleme sa dokumentacijom“, naveo je.

Kaže da su i današnje posete tima inspektora sastavljenog od pripadnika albanske, srpske i bošnjačke nacionalnosti, takođe vršene s ciljem evidencije biznisa i obaveštavanja, te da nisu imale za cilj kažnjavanje.

Inspektori će, međutim, nakon sedam dana ponovo obilaziti ove privredne subjekte.

Haljilji je dalje naveo koja se procedura primenjuje, ukoliko vlasnik odbija da se registruje.

„Ukoliko nisu registrovani, mi ćemo da ih registrujemo sami. Poreska administracija ima pravo da biznise registruje sama, bez volje vlasnika. Ali, mi nećemo to uraditi, jer ukoliko ih bude registrovala poreska administracija, odmah sledi kazna. Poreska administracija ima pravo da registruje biznis i šest godina unazad, jer mi ne znamo od kada oni rade“, naveo je Haljilji.

Sa druge strane, dodaje regionalni direktor PAK-a, ukoliko se vlasnik sam registruje, njegov biznis će biti zvanično upisan, te će od sada plaćati poreze.

Haljilji ipak dodaje da će PAK pristupiti samoregistraciji biznisa ukoliko vlasnik nastavlja da odbija da samostalno to učini.

„Zakon kaže da za biznis koji radi bez fiskalnog broja, koji nije registrovan, sledi kazna od 500 evra odmah na startu, a posle i ostale poreske obaveze“, dodao je.

Ovaj službenik, međutim, tvrdi da im nije cilj kažnjavanje, već da vlasnici počnu da plaćaju porez, tj. da se sami registruju.

„Nije cilj da kaznimo bilo koga, cilj je da se registruju i da se poštuje zakon poreske administracije, nemamo bilo šta protiv bilo koga“, podctao je.

Haljilji je potvrdio da će se već sutra nastaviti sa obilaskom drugih objekata u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Imamo nameru da, u skladu sa mogućnostima, posetimo svaki biznis“, kazao je.

On je potvrdio da se sada vrše aktivnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali i najavio da će se iste provere sprovoditi u budućnosti i u ostalim opštinama na Severu Kosova.