Kancelarija za KiM: Osobe predvođene Radomirovićem upale u srpske zgrade u Lešku i Sočanici

Lešak (Foto: Lešak.rs)

“Grupa osoba predvođena Кurtijevim emisarom, tzv. zamenikom ministra Radoicom Radomirovićem danas je upala u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici, u kojima žive majke sa malom decom, socijalno ugroženi, penzioneri i zapretili im nasilnim iseljavanjem, te da će ukoliko to ne učine imati problem s policijom” saopštili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Reč je o zgradama koje su građene sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Кancelarije za КiM i lokalne samouprave i nikakve veze sa Prištinom nemaju, niti Priština ima pravo da njima raspolaže, objašnjavaju iz Kancelarije za KiM.

“Nema sumnje da je reč o nastavku terora Prištine koji diriguje Aljbin Кurti, koji želi da zaposedne srpske objekte na severu i protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta. Stanovnici ovih zgrada koji poseduju rešenja o stanovanju uznemireni su ovakvim postupanjem Кurtijevih emisara, i nema sumnje da bi svaki pokušaj njihovog iseljavanja doveo do novih tenzija i krize na severu КiM i eskalacije situacije, što Beograd i Srbi nikako ne žele, ali u Prištini svakodnevno sanjaju”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da je “ista ova grupa Кurtijevih bandita sinoć upala i u neuseljenu zgradu u Leposaviću, takođe građenu sredstvima Кancelarije za КiM, gde su zamenili brave i preoteli imovinu”.

“O ovim neovlašćenim upadima u posed odmah smo obavestili i međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka. Srpski narod na severu КiM samo želi da živi u miru na svom kućnom pragu sa komšijama Albancima, ali je očigledno da Prištini takav scenario ne odgovara zbog čega svakodnevno povlači poteze koji nisu u duhu deeskalacije”, ističe se u saopštenju.