Kamberi bio kod Bisljimija, razgovarali o „teškom i diskriminatornom“ položaju Albanaca u Srbiji

(Foto: Fejsbuk/Šaip Kamberi)

Jedini albanski poslanik odnosno šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, danas je bio gost zamenika kosovskog premijera, Besnika Bisljimija. Sastanak je održan u Bisljimijevom kabinetu, a razgovaralo se o položaju Albanaca u Srbiji, koji je srpski poslanik ocenio kao „težak i diskiminatorni“.

A osim o tome, Kamberi je Besnika Bisljimija, kako je naveo – izvestio o četiri predloga zakona koji, kako kaže, imaju za cilj stvaranje zakonskih mehanizama za zaštitu prava i sloboda manjina, a koji, tvrdi on, Srbija odbija da prihvati.

„Ostavlja ih van dnevnog reda“, kaže Kamberi.

Precizirao je da se radi o izmenama sledećih zakona: O slobodnom korišćenju nacionalnih simbola od strane manjina, o zaštiti prava i sloboda manjina, o teritorijalnoj organizaciji sudova, kao i izmena Poslovnika o radu parlamenta.

„Iako su parlamentarne procedure prošle, ta pitanja preplavljuju debatu“, požalio se Kamberi Bisljimiju.

U nastavku razgovora, srpski poslanik zahvalio je zvaničniku iz Prištine na, kako kaže, posvećenosti kosovske vlade za preduzete korake na rešavanju pitanja Albanaca preševske doline kroz finansijsku podršku, ali i kroz to što kao važno ističu „neprihvatanje dvostrukog tretmana manjina u regionu“.

Kamberi kaže i da je danas obavešten da će pitanje licenciranja lekara iz Bujanovca, Medveđe i Preševa, a koji rade na Kosovu – biti brzo rešeno.

O ovom se sastanku oglasio i zamenik kosovskog premijera, potvrdivši da se danas upoznao sa „odbijanjem Srbije da da prioritet zakonima za zaštitu prava manjina“.

„Naša vlada se bavi diskriminacijom Albanaca u Preševskoj dolini, naglašavajući važnost jednakog tretmana manjina“, naveo je Bisljimi kratko na Tviteru/X.