Eljšani nakon zaplene oružja u ZV: Jedna od pušaka koristi isti kalibar kao oružje NATO-a, to je za nas interesantno

Nakon što je Kosovska policija danas u Zvečanu zaplenila veću količinu oružja i municije, u policijskoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice održana je konferencija za medije. Obratio se zamenik komandira KP za region Sever, Veton Eljšani, istovremeno izloživši zaplenjeno oružje.

Veća količina oružja pronađena je ovog prepodneva u kući u zvečanskom naselju poznatom kao Gvozdići.

Policija se u proveru ove kuće, uputila po dobijenim informacijama da se u njoj nalazi oružje.

Tokom pretresa je, naveli su iz KP – pronađen eksploziv, bombe, najmanje tri puške AK-47 (Kalašnjikov), municija i ostalo.

Policija ima saznanja o osumnjičenima, ali tokom same akcije, kao i do sada – niko nije uhapšen.

Ubrzo potom oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, potvrdivši da je otkrivena velika količina oružja, dodavši da su na licu mesta, pored KP, bili i pripadnici KFOR-a.

Kuću u kojoj je danas pronađeno ovo oružje nazvao je „bazom naoružanja“ na Severu Kosova.

Da je u pitanju, kako ga je nazvao, „depo za oružje“, tvrdi i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, koji je danas održao konferenciju za štampu ispred policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Potvrdio je da policija ima saznanja o osumnjičenima, bez iznošenja više detalja.

„Mi imamo osumnjičene, ali pošto se slučaj otvorio zvanično i u toku je, mi ne možemo da govorimo više o tome. Za nas nije važna nacionalnost, za nas je važno da mi oduzmemo to oružje koje je bilo u tom depou i da ga sklonimo, jer je to bilo rizično za ljude“, naglasio je Eljšani.

Zamenik komandira je ujedno potvrdio da je Kosovskoj policiji regiona Sever asistirao i KFOR, odnosno EOD tim.

Tokom same akcije nije bilo nikakvog otpora, dodao je.

Potvrdio je i da u akciji nisu učestvovali pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, već samo interventna.

Ono što je policiji kada je u pitanju današnja zaplena – posebno intersantno je to što se za jednu od zaplenjenih automatskih pušaka, koristi kalibar koji takođe koriste pripadnici NATO misija.

„Bila je tamo automatska puška i meci kalibra 5.56mm, to je NATO kalibar i to je bilo nešto interesantno za nas“, precizirao je Eljšani.

Istraga je još u toku i u narednom periodu biće poznato više detalja, dodao je.