„Priština ne želi da integriše srpski narod na Kosovu već da otme njegovu imovinu“

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, u susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izgovorio “niz najgrubljih neistina”, što je, kako je naveo, njegov pregovarački stil i jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje.

„Besljimi govori o želji Prištine da integriše naš narod na Kosovu, a zapravo jedino što žele jeste da otmu njegovu imovinu, kao i da nakon što proteraju Srbe integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju“, poručio je Petković.

On je kazao da “tu nameru Priština i ne skriva, jer se po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija srpskom narodu uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice i udžbenici, puca u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužni Srbi”.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da “Priština više od deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, iako je to Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu”.

„Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji. Međutim, taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu, jer su oni svesni nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine, a imaju i jasan pregled ispunjenosti tačaka svakoga sporazuma“, rekao je on.

Petković je naglasio da “mit o kriminalizovanom severu Kosova na kojem Bisljimi insistira” predstavlja “potpunu izmošljotinu, jer je to bilo mirno mesto za život pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja Srba”.