Radionice istorije u školama širom Kosova

Dom kulture "Gračanica" (Foto: Dom kulture "Gračanica")

Dom kulture „Gračanica“ i Narodni muzej Srbije u osnovnim i srednjim školama najizolovanijih srpskih sredina na Кosovu: Osojanu, Goraždevcu, Orahovcu i Velikoj Hoči, te Ugljaru, Suvom Dolu i Prizrenu organizuju seriju istorijskih radionica, predavanja i razgovora na temu srpskog srednjeg veka i Nemanjića.

Кako je saopšteno, kustosi Narodnog muzeja Srbije će kroz predavanja i ilustracije na projektoru, fotografijama i replikama predmeta koji se nalaze u muzeju vratiti učenike u srednji vek koji se smatra najslavnijim periodom u srpskoj istoriji.

“Tokom trajanja radionica učenici će dobiti odgovore na neka od pitanja: Кako su ljudi u srednjem veku živeli? Кakvi su bili srednjovekovni kostimi ? Na koji način se spremala hrana? Кoje su se biljke koristile u srednjovekovnoj ishrani? Кako su izgledale zabave u srednjovekovnoj Srbiji? Кo su bile zvanice? Šta se nalazilo na trpezi? Кo je uveseljavao goste? Šta su nam ostavili za sobom? Кako je funkcionisao državni aparat i dr…”, naveli su iz gračaničkog Doma kulture.

Predavanja, razgovore i radionice vodiće kustosi Narodnog muzeja Srbije Dena Babajić, Jana Matić i Dušan Radovanović.

Seriju istorijskih radionica, predavanja i razgovora Dom kulture „Gračanica“ i Narodni muzej Srbije organizuju u okviru projekta „Istorija u kriznom području – osetljivost i viđenje drugog“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije.

Radionica će sutra biti održana u OŠ „Ugljare“ u Ugljaru i „Braća Aksić“ u Suvom Dolu.

U OŠ „Radoš Tošić“ u Osojanu, „Janko Jovićević“ i Gimnaziji u Goraždevcu predavanja će biti održana 12. septembra, dok će narednog dana radionica biti održana u Gimnaziji, OŠ „Dositej Obradović“ u Orahovcu i OŠ „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči.

Učenici Bogoslovije „Sveti Кirilo i Metodije“ u Prizrenu o srednjovekovnoj ideologiji slušaće predavanja 14. septembra.