Treća optužnica za ratni zločin za manje od 24 sata, sada u vezi sa ubistvom 16 Albanaca kod Istoka

(Foto: Specijalno tužilaštvo)

Za nešto više od 24 sata, kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je ukupno tri optužnice za navodne ratne zločine počinjenje u periodu 1998-99 godine na Kosovu. Nakon jučerašnje protiv dvojice Srba za navodno seksualno zlostavljanje tokom rata i današnje protiv pripadnika nekadašnje Državne bezbednosti, kosovski pravosudni organi podigli su danas optužnicu i protiv lica koje je, kako kažu, uz srpsku policiju i vojne snage navodno učestvovao u ubistvu 16 Albanaca, u maju 1999. godine kod Istoka.

U pitanju je lice sa inicijalima E.B.

Tužilaštvo ne precizira njegovu nacionalnost, ali iznosi detalje o onome za šta ga kosovski pravosudni organi terete i to na osnovu, kako tvrde, „dovoljno relevantnih dokaza“ do kojih su došli istragama.

„Oni dokazuju dobro osnovanu sumnju da je okrivljeni u saizvršilaštvu sa drugim licima srpskih policijskih i vojnih snaga, učestvovao i doprineo u ubistvu šesnaest (16) civila albanske nacionalnosti, događaj koji se dogodio 8. maja 1999, u selu Starodvorane u opštini Istok“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaju da je predmet predat Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini.

Iako ne navode kada je E.B. uhapšen, poručuju da je njemu po odluci sudije za prethodni postupak – određena mera pritvora, koja će i biti na snazi do nove odluke suda.