Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Članovi Srpske liste (Foto: Kim arhiva)

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez “ikakvih dokaza” za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon incidenata u Ranilugu i Bošnjačkoj Mahali u Severnoj Mitrovici, Srpska lista poručuje da se na Kosovu sprovodi “najstrašniji pritisak” na srpski narod i članove ove stranke od strane aktuelne vlasti u Prištini.

“U trenutku ovih užasnih napada u kućama su bile čitave porodice, pa čak i deca. Napadom na predstavnike naroda i ugledne srpske porodice šalje se poruka svim Srbima da ne planiraju svoj život na ovim prostorima”, navode u reagovanju povodom bacanja eksplozivne naprave u dvorištima Vladice Aritonovića, Srđana i Zorana Ristića u Ranilugu.

Premijera Kosova Aljbina Kurtija optužuju da koristi institucije za obračun sa Srbima, te pozivaju međunarodnu zajednicu, pre svega Kfor i Euleks, da reaguju i zaštite srpski narod.

“Postalo je uobičajena pojava da se pre ikakve istrage i utvrđivanja činjenica Srbi okrivljuju za sve i svašta, i to od strane ljudi koji se nalaze na čelu kosovskih institucija, a koji su ujedno i bliski saradnici Aljbina Кurtija čime se nastavlja praksa stigmatizacije Srba na severu i podstiče međuetnička mržnja. Tako je nakon što se sinoć u naselju Bošnjačka mahala začula eksplozija, pre ikakve istrage i dokaza Dželjal Svećlja za ovaj događaj okrivio predsednika Vučića i nekakve kriminalne grupe, i to povezao sa neosnovanim hapšenjima trojice uglednih porodičnih Srba za navodne ratne zločine”.

Iz Srpske liste pozivaju građane na uzdržanost a Euleks da se direktno uključi u istragu kako u vezi nedavnog hapšenja trojice Srba, tako i sinoćnjeg incidenta u Bošnjačkoj mahali.