1.9 C
Pec
4. dec 2023

U dvorišta trojice Srba u Kosovskom Pomoravlju bačene eksplozivne naprave

U dvorišta srpskih porodica u opštini Ranilug noćas su bačene tri eksplozivne naprave. U dve eksplozije koje su se dogodile načinjena je materijalna šteta, dok treća nije eksplodirala, saznaje Kim radio. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je reč o zastrašivanju, a sve sa ciljem „etničkog čišćenja Srba sa Kosova“.

Eksplozivna naprava bačena je bačena u dvorište kuće zamenika predsednika opštine Ranilug Vladice Aritonovića i na kuću Srđana Ristića, direktora predškolske ustanove „Pčelica Maja“.

Treća bomba koja nije eksplodirala, bačena je na kuću Zorana Ristića, direktora Centra za socijalni rad.

Zamenik direktora policije za region Gnjilana, Šaban Azizi je za RTV Puls potvrdio da je policija obavila uviđaj i ustanovila da nije bilo žrtava i povređenih, ali da je načinjena veća materijalna šteta.

Pozivajući se na izjave oštećenih Azizi je rekao da su sva tojica pre dvadesetak dana dobila preteće poruke u kojima se optužuju da zbog dvostrukih plata u kosovskom i srpskom sistemu iritiraju javnost.

Iz kosovske policije su za RTV Puls naveli da je istraga u toku.

Kancelarija za KiM: Cilj etničko čišćenje Srba

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da bacanje eksplozivnih naprava na kuće predstavnika i
rukovodioca Srpske liste način kako bi se oni zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta a „sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Кurti kontinuirano sprovodi“.

U saopštenju se navodi da je pričinjena velika materijalna šteta, ali da niko nije povređen.

„Reč je o brutalnom zastrašivanju predstavnika Srpske liste koji dolaze svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Кurtija da će Srbi i Srpska lista da ’pate i plate’. Кurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da će o ovim „sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike jer se ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako shvatiti“.

NAJNOVIJE

Više