KP: Ubijen policajac u Banjskoj, dvoje povređeno

Foto: Radio Kontakt Plus

Jedan policajac ubijen je, a dva su ranjena u selu Banjska, saopštila je Kosovska policija.

Iz policije navode da im je put prethodno blokiran, da su napadnuti iz različitog oružja, a da se pucnjava nastavila.

Detalji iz saopštenja dostavljenog medijima:

„Prilikom obavljanja policijskih poslova, danas oko 02:34, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu u selo Bajnska dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most i ulaz u ovo selo preko mosta se nije moglo, pošto je blokiran. Jedinice reda Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su na slučaj i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor gde je sa nekih položaja pucano od različitih ljudi iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i šok, pištolje, pri čemu su usled hitaca upucana dva policajca“.

„Jedinice policije iz samoodbrane reagovale su na napad i uspele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje streljanih kolega. Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povređen“, navodi se u saopštenju.

Oni su van životne opasnosti i prevezeni na dalje rečenje.

„Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vreme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“ – navode iz KP-a.

Kurti optužio Beograd

Napad na policiju osudio je i kosovski premijer Aljbin Kurti. U svojoj reakciji na društvenim mrežama, oko 7 časova, naveo je da se pucnjava iz vatrenog oružja nastavila. Kontakt Plus saznaje da se sa sporadičnom pucnjavom prestalo posle 8 časova.

Kurti je ocenio da su „napadači profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem“, optužio je direktno Beograd.

„Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo. Zločinci izvršioci i njihovi nalogodavci će propasti, biti uhvaćeni, suđeni i kažnjeni. Vlada Republike Kosovo i državne institucije su spremne i koordinisane da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste. Kosovska policija obavestila je porodicu ubijenog policajca A.B. Povređeni policajac je van životne opasnosti. Saučešće porodici i svima za našeg ubijenog policajca. Brz i potpuni oporavak povređenom policajcu“ – naveo je.

Osmani takođe sa optužbama na račun Beograda

Kosovska poredsednica Vjosa Osmani se takođe oglasila. I ona je iznela optužbe na račun Srbije, navevši da su napad „planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne grupe“, te da se radi o napadu na red i mir na severu zemlje“ i da je to „napad na Kosovo“:

„Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizujuću moć kriminalnih grupa koje organizuje Srbija, a koje već duže vreme, kao što je dokazano napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region“.

Ona je navela da se radi o „otvorenoj agresiji Srbije na Kosovo“, te da očekuje da će njihovi saveznici „podržati Kosovo u nastojanju da uspostavi red i red i sačuva suverenitet u svakom delu Republike Kosovo“.

Izrazila je saučešće porodici ubijenog policajca, uveravajući ih da će „počinioci ovih terorističkih akata neće moći da izbegnu pravdu“.

„Pozivam sve građane, institucije i političke subjekte da ostanu jedinstveni u ovom trenutku kada Srbija otvoreno osporava teritorijalni integritet, bezbednost i suverenitet naše Republike. Kao predsednik Republike, imam puno poverenje u naše momke i devojke iz Kosovske policije“ – zaključila je.