9.2 C
Pec
2. dec 2023

Put ka Banjskoj i dalje u blokadi, vernici otišli u pratnji Euleksa

Izvor:Kim

Situacija u Banjskoj je mirna nakon ubistva jednog i ranjavanje dva kosovska policajca, ali i jučerašnjih sukoba između policije i uniformisanih i naoružanih lica. U Banjskoj je i danas pojačano prisustvo kosovske policije, Euleksa i Kfora, a prilaz selu je i dalje u blokadi.

Meštani ovog sela u opštini Zvečan nisu u mogućnosti da izađu iz sela, a jedini koji izvedni posle jučerašnje akcije jesu vernici iz Novog Sada koji su od preksinoć bili u manastiru a tokom jučerašnjeg dana bili zaključani zajedno sa monaštvom posle ulaska naoružanih i maskiranih lica.

Autobuse sa poklonicima iz Vojvodine ka Jarinju su ispratili pripadnici Euleksa.

Inače, škola u kojoj nastavu pohaša više od 30 učenika osnovne škole danas nije radila a pošta je demolirana tokom jučerašnjih sukoba.

Prisustvo Kosovske policije je pojačano i oni čitav dan cirkulišu na putu koji vodi ka Banjskoj, kako u oklopnim vozilima tako i običnim policijskim automobilima.

Pojačano je i prisustvo Kfora i Euleksa a tokom popodneva ovaj deo severnog Kosova nadletao je helikopter Kfora. Vidljiva su i vozila italijanskih Karabinjera.

Iz policije je ranije danas potvrđeno da potraga za napadačima još traje, te da je pronađeno još oružja kao i jedan automobil u kojem je nađeno oružje.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i direktor Policije Gazmen Hodža predstavili su novinarima danas oružje i opremu koja je pronađena tokom akcije, kao i vozila koja su koristili uniformisana lica koja su boravila u dvorištu i oko dvorišta manastira Banjska.

Potvrdili su da su trojica napadača ubijena, a da je šest lica uhapšeno. Tokom dana iz tužilaštva je potvrđeno da je pronađeno još jedno telo, ali ministar unutrašnjih poslova nije mogao da potvrdi da li se radi o napadaču.

NAJNOVIJE

Više