Biševac: Srbi zbog ovakvih incidenata odlaze sa Kosova

Milija Biševac (Foto: Kim)

Predsednik Građanske inicijative (GI) „Za Zubin Potok“ Milija Biševac je, komentarišući tragične sukobe u selu Banjska prošle nedelje, za Kim radio rekao da Srbi zbog takvih incidenata odlaze sa Kosova. On je apelovao na KFOR i EULEKS da zaštite građane i istakao da su Srbi ugroženi širom Kosova.

Biševac je za Radio Kim konstatovao da je istraga u toku i da se još uvek ne zna šta se zapravo desilo.

„Smatram da ovaj sukob apsolutno nije trebao da se desi. Ja, kao političar, ali i mnogi drugi politički aktivisti na Kosovu, već dugo vremena smo govorili međunarodnim predstavnicima da potezi koje vuče vlada u Prištini mogu dovesti do većih sukoba, gubitka ljudskih života i da može doći baš do ovoga što se desilo“, kazao je on.

Srpkom narodu je poljuljana pozicija na Kosovu. Strahuju od novog sukoba, naveo je on i dodao:

„Od momenta izlaska iz institucija sam smatrao da je to alarm, da međunarodna zajednica treba da se uključi da ne dođe do eskalacije na terenu, a ne da se svakodnevno političkim akcijama samo produbljuje kriza. To je rezultiralo ovim, da dođe do oružnih pobuna, što je, na žalost, odnelo nekoliko života“, rekao je Biševac.

On je naglasio da zbog sukoba građani odlaze sa Kosova i da je do eskalacije situacije došlo zbog Srpske liste i Beograda, te smatra da ta politička partija treba da se povuče iz politike zauvek.

„Mnogo puta sam rekao da oni nisu legitimni predstavnici srpskog naroda. Jasno su nas doveli u ovu situaciju. Oni su zagovarali da meštani napuste radna mesta i evo, rezultiralo je. Zamislite da danas ima srpskih policajaca, ovako nešto bilo bi nemoguće“, rekao je on.

Biševac je naveo da se oružanim incidentom od nedelje opravdava sve što je policija prethodno radila.

„Ljudi na severu znaju da su policajci bili provokativni, da su na razne načine maltretirali ljude dugim cevima i specijalnim jedinicama“, kazao je on.

Smatra da su Srbi ugroženi na čitavoj teritoriji Kosova, ali da je fokus na severu jer se tamo nalaze specijalne jedinice.

„Ukoliko međunarodna zajednica na preduzme neke korake da se KFOR i EULEKS stave u funkciju zaštite bezbednosti građana, siguran sam da može dalje doći do incidenata koji će produbiti krizu“, zaključio je on.

Biševac je u izjavi za Kim radio izjavio saučešće porodicama poginulih Srba, kao i porodici kosovskog policajca.