’’Obraćanje Radoičića oslobađanje od odgovornosti Srbije i Srpske liste’’

Rada Trajković (Foto: FoNet/Aleksandar Barda)

Priznanje Milana Radoičića da je organizovao grupu koja se 24. septembra u mestu Banjska sukobila sa Kosovskom policijom i njegova ostavka na mesto potpredsednika Srpske liste su način da se država Srbija i ta politička partija oslobode odgovornosti, smatraju Rada Trajković i Nedžedin Spahiju. 

“Očigledno je da Srpska lista nije htela da se odrekne Milana Radoičića i onda se on odlučio na ostavku, da se na taj način pokaže kao čovek koji prihvata odgovornost ispred Srpske liste i srpske države i da pokuša da oslobodi te odgovornosti Srpsku listu i srpsku državu”, kazala je za Kim radio predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica ministra za zajednice i povratak Rada Trajković.

Da li će Radoičić odgovarati zavisi od toga koliko će međunarodna zajednica na tome insistirati, smatra ona.

“Vidim da se prikazuju njegove vile na jezeru Gazivode. Razloge za ono što je uradio Srbima, ne vidim u nečemu što je njegova lična patnja, jer on ima takvo bogatstvo na Kosovu i van Kosova da to prevazilazi moć bilo kog Srbina sa tog prostora. Mislim da je za ovo što je uradio zaslužio da odgovara, jer je iza njega pokušao da ostavi pustoš u smislu ne samo kompromitacije Srba, već i srpske crkve”, istakla je Trajkovićeva.

Ona je naglasila da eventualno ponavljanje oružanih incidenata u budućnosti zavisi od svih, pre svega kosovskih institucija i stepena njihove odgovornosti u funkciji deeskalacije “terora nad Srbima, u smislu pritisaka i osećaja Srba na severu da se oni matretiraju, progone”.

“Mislim da treba što aktivnije da se uključi OSCE, da nijedno hapšenje i teror nad bilo kojim Srbinom ne bude rađen na način koji podrazumeva hapšenja, pa dokaz krivice, nego nešto što podrazumeva da imaju relevantne dokaze koji će rezultirati procesuiranjem”, zaključila je ona.

Spahiju: Neko mora snositi posledice

Politički analitičar i profesor Nedžmedin Spahiju smatra da se napad u Banjskoj nije mogao izvesti bez direktnog uplitanja države Srbije.

“Nakon neuspele organizovane pobune na severu Kosova i vojnog napada Srbije na Kosovo neko mora snositi posledice. U ovom slučaju Radoičić je to preuzeo na sebe kako bi zaštitio državni vrh Srbije, koliko god je to moguće”, rekao je Spahiju za Kim radio.

“Šta će biti s njim, o tome će odlučiti država Srbija. Mislim da on više neće biti dostupan insitucijama Kosova i to je zapravo njegov politički kraj”, zaključio je on.

Podsetimo, Milan Radoičić je priznao da je sam obavio logističke pripreme i da je, kako je u Beogradu saopštio avokat Goran Petronijević “zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao na sever Kosova kako bi zaštitio srpski narod, ali i pružio otpor režimu Aljbina Kurtija”.

U Radoičićevoj izjavi je navedeno da je do stradanja policajca Bunjakua “došlo slučajno” i da Srbi koji su toga dana bili u Banjskoj nisu teroristi.