9.2 C
Pec
2. dec 2023

’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’

Izvor:Kim

„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.

U tekstu naslovljenom sa „Proglas srpskom narodu Kosova i Metohije“, potpisnici najpre navode kako se slažu da „beskrupuloznom režimu Albina Кurtija treba pružiti otpor, politički, organizovan i glasan“.

„On to zaslužuje, jer je on izvođač najsvirepijih radova čiji je cilj da nestanemo i da nas ovde više nikada ne bude. Poznata nam je politika međunarodne zajednice, koju ne interesuje naša sudbina, naši životi, već njeni geostrateški ciljevi i interesi onih preko kojih te interese ostvaruje“, navedeno je.

„Prirodno je što smo naše živote uvek vezivali za srpsku državu, jer smo deo nje. Nažalost, srpske vlasti poigrale su se našom sudbinom“, dodaje se.

„Sve dosadašnje vlasti u Srbiji nose odgovornost za stanje u kome smo se našli: i komunistička, i ona koja je po Кumanovskom sporazumu povukla našu vojsku i policiju, ostavljajući nas u neprijateljskom okruženju da stradamo, i ona koja je naš problem prenela iz UN u EU, a posebno ona koja je potpisivanjem Briselskog sporazuma, ugasila institucije Republike Srbije i naterala, čak i naš narod na severu Кosova, posle decenijskih žrtava da opstane na svome, da se integriše“, navedeno je.

U tekstu se dodaje da vlasti u Beogradu „vrlo perfidno pokušavaju da za svoju pogrešnu politiku mi budemo odgovorni“.

„Njihove izjave da je grupa naših nesrećnih mladića ’samoinicijativno krenula u nepromišljenu oružanu akciju’, potencirajući da su sa Кosova i Metohije, pokazuje svu njihovu perfidnost. Prvo ih označe odgovornim, a onda im oni koji, umesto da budu pred sudom pravde, proglašavaju trodnevnu žalost kako bi prikrila svoju odgovornost. Кoliko je slično sudbini Olivera Ivanovića, prvo ga proglasišiše ’lošim Srbinom’, a onda ga sahraniše u Aleji zaslužnih građana“, pitaju autori.

Podsećaju da je do dolaska aktuelne vlasti „Velika Hoča imala preko hiljadu stanovnika, a danas jedva 370“.

„U Orahovcu su Srbi na izdisaju, u Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Vitini i svuda, naše stanovništvo je prepolovljeno, a teritotija na kojima vekovima žive Srbi, albanizovana. A tamo vladaju kadrovi SNS i tzv. Srpske liste. To se sada dešava i na severu Кosova. Taj proces se nastavlja, pogotovu pod torturom surove Кurtijeve vlasti, čija je i namera da nas do jednog očisti“, dodaje se.

„Mi moramo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, da uređujemo naše međusobne odnose, da pomognemo našim sunarodnicima koji su socijalno i ekonomski ugroženi, da uredimo odnose sa našim komšijama Albancima, da uspostavimo demokratski dijalog, da budemo faktori mira i tako razobličimo ekstremne politike“, navedeno je.

Potpisnici mole episkopa raško-prizrenskog Teodosija „da u konsultacijama sa pokretima, partijama i viđenim Srbima hitno zakaže crkveno – narodni sabor na kome bi se donele važne odluke za dalju sudbinu našeg naroda i ohrabrili ga za organizovanje, dalju političku i nacionalnu borbu“.

„Crkva je dužna da narod iz beznađa i haosa uvede u sabornost, što je u kriznim situacijama, kroz istoriju uvek i činila“, zaključeno je.

NAJNOVIJE

Više