Dačić: Priština će pre otvoriti ambasadu na Mesecu, nego u Beogradu

Ivica Dačić (Foto:: FoNet/Zoran Mrđa)
Ivica Dačić (Foto:: FoNet/Zoran Mrđa)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Priština nema, “ne može da ima, niti će ikada imati” svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, bez obzira kako to pokušavali da predstave svojoj javnosti.

Dačić je reagovao na objavu na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova, na kojem se, u rubrici „ambasade“ ( https://ambasadat.net/en ), navodi i Republika Srbija, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

U Beogradu su akreditovana 72 strana diplomatsko-konzularna predstavništva na nivou ambasada, koje predstavljaju suverene i nezavisne države, što samoproglašeno Kosovo nije, niti će ikada biti, ocenio je Dačić.

Beograd i Priština su tokom tehničkog dijaloga, koji se vodi od 2008. godine, dogovorili upućivanje oficira za vezu, koji se fizički nalaze u prostorijama delegacija EU u Beogradu, odnosno Prištini, podsetio je Dačić.

Oficiri za vezu nemaju diplomatski status, niti predstavljaju uvertiru za otvaranje ambasada, već imaju zadatak da pomažu u međusobnoj komunikaciji i da nadgledaju sprovođenje postignutih dogovora, naveo je Dačić i predočio da nikada nije bilo govora o otvaranju bilo kakvih ambasada ili davanju nadležnosti koje imaju ambasade.

„I da se nadovežem na ovaj naučno-fantastični duh iz Prištine, želim da im poručim da će pre da otvore ambasadu na Mesecu nego u Beogradu“, zaključio je Dačić.