Vlada Kosova: Odluka o srpskim izborima biće u skladu sa Ustavom

Ilustracija (Foto: Arhiva Kim)

Vlada Kosova saopštila je 17. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je upoznata sa zahtevom Beograda da se srpski izbori održe na teritoriji Kosova, kao i da će odgovor biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Portparol Vlade Përparim Kryeziu rekao je da će u pripremi odgovora biti analizirani briselski sporazumi, postignuti između Kosova i Srbije u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

“Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u svetlu zakona i Ustava Republike, poštovanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova prema Članu 2. Osnovnog sporazuma iz Brisela i evropske prakse međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu građana sa dvojnim državljanstvom”, rekao je Kryeziu.

U Članu 2. sporazuma iz Brisela navodi se da će se obe strane voditi ciljevima i principima povelje Ujedinjenih nacija, posebno onih o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava.

Zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su ranije za RSE da je misija na Kosovu 3. novembra primila zahtev Vlade Srbije da se uključi u prikupljanje glasova građana Kosova sa dvojnim državljanstvom za izbore u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je opšte izbore za 17. decembar.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio Vladu Kosova i druge relevantne mehanizme, kao i da je podrška kosovskih institucija neophodna da bi se OEBS uključio u organizaciju izbora.

“Misija je obavestila Vladu Kosova o ovom zahtevu i u principu je spremna da prikupi glasove pod istim uslovima, na osnovu dosadašnje prakse. Ovi uslovi podrazumevaju saglasnost obe strane i obezbeđenje, uključujući i Kosovsku policiju”, rečeno je za RSE u OEBS-u.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala za srpsku zajednicu na Kosovu bili su 21. juna 2020. godine.

Ti izbori su održani po ranijoj praksi, gde je glasove prikupljala misija OEBS-a na Kosovu. Glasački listići su potom prebrojani u Raškoj i Vranju, dva pogranična mesta u Srbiji.

Ova praksa ustanovljena je još 2017. godine i kosovske vlasti su to dozvoljavale do prošle godine.

Zvaničnici vladajuće stranke na Kosovu, Pokreta Samoopredeljenje, su 2022. saopštili da Srbija treba da uputi direktan zahtev Kosovu da se izbori održe na kosovskoj teritoriji.

U aprilu 2022, u Srbiji su održani izbori, a kosovska Vlada prvi put nije dozvolila njihovo održavanje na teritoriji Kosova.

Kao rezultat toga, kosovski Srbi su se organizovali i putovali u Srbiju da glasaju.