Kancelarija za KiM: Postoji sumnja da je požar u kući povratnika u Belom Polju bio podmetnut

(Foto: Kancelarija za KiM)

Sinoć je u kući nedavno preminulog povratnika Blagoja Pavlovića u Belom Polju kod Peći – izbio požar.

O ovom je incidentu sinoć izvestio Radio Goraždevac, uz navode da je vatra zahvatila veći deo krova kuće, da je na licu mesta bila Kosovska policija i vatrogasci koji su pokušavali da požar ugase. Ujedno, sinoć uzrok požara nije bio poznat, ali je policija danas pokrenula istragu.

Kancelarija za KiM kaže da postoji sumnja da je reč o požaru koji je bio podmetnut, a tog su mišljenja jer je, kako kažu, imovina ove porodice paljena i ranije.

Istakli su i da je reč o porodici koja se „mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu“.

Novi incident nad imovinom u vlasništvu Srba na Kosovu, istakli su, postala je svakodnevna pojava.

„Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora“.

Stoga, i sada su pozvali međunarodnu zajednicu da pojača prisustvo u sredinama koje su većinski naseljene srpskim sredinama, a posebno u „izolovanim povratničkim zajednicama“.

„Informisaćemo međunarodne instance, jer muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih“, naglasili su iz Kancelarije za KiM.

Supruga pokojnog Blagoja Pavlovića, dodaju, u trenutku izbijanja požara nije bila u kući.

Kancelarija za KiM je porodici Pavlović obećala pomoć na saniranju štete nastale od požara.